Padlizsán töltve
A padlizsán sokféleképp elkészíthető, leggyakrabban kirántjuk, krémet keverünk belőle vagy megtöltjük. Most a szokványos darált húsos töltelék helyett egy gombás, sonkás és édesköményes változatot ajánlunk. Érdemes így is kipróbálni, mert az édeskömény új ízzel gazdagítja a tölteléket. További padlizsános recepteket a Tálaló menűpontra kattintva találhatnak.
Gombás, sonkás, édesköményes töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 15 dkg csiperke
- 1 kisebb édeskömény
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 mokkáskanál só
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
a tetejére: reszelt sajt
A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk, hosszában kettévágjuk, és vágott oldalukkal lefelé az olajon 5 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a belsejüket kikaparjuk, vigyázva, hogy a héj épségben maradjon, és fölaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a vajon megfuttatjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk, mindkettőt körömnyi kockákra vágjuk, és a padlizsánbelsővel együtt a hagymára dobjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk, majd a csíkokra metélt sonkát is hozzáadjuk. Megsózzuk, a liszttel megszórjuk még egy percig kevergetve pirítjuk, majd a tejszínt ráöntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt jól besűrűsödik. Az így elkészített tölteléket a padlizsánok üregébe púpozzuk. Végül a töltött padlizsánokat beolajozott tepsibe fektetjük, 2 kanálnyi vizet is öntünk alájuk, a tetejüket a reszelt sajttal megszórjuk, és nagy lánggal (220°C, légkeveréses sütőben 200°C) 15-20 percig sütjük.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Tipp:
- Vegetáriánusok természetesen sonka nélkül készíthetik el.
- Ha valaki idegenkedik az édesköménytől , akár el is hagyhatja, de akkor más ízű töltléket kap.
- Nagyobb étkűeknek több padlizsánból készítsük