Jó páros: eper és rebarbara

Ha már bőven van eper a piacon, és valamelyest csökken az ára, ez azt jelenti, hogy elkezdődhet a nagy befőző szezon. Tény, hogy az eper drága portéka, különösen igaz ez erre az évre, ezért a belőle készült dzsem nagy becsben áll az télire eltett gyümölcsök között.  Nehezen sűrűsödik, ezért eltevése több cukrot igényel, de kitűnően házasítható rebarbarával, aminek pektintartalma segít a megkötésben.  Érdemes kipróbálni az eper édes íze nagyszerűen harmonizál a fanyar rebarbaráéval.

Rebarbarás eperdzsem

Hozzávalók

  • 1 kg rebarbara
  • 1 kg cukor
  • 1 kg eper

A rebarbara szárakat meghámozzuk, azaz külső szálkáit lehúzzuk, fás végét levágjuk, majd 3 centi hosszú darabokra vágjuk.  A cukorral összekeverjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tűzre tesszük, és 10-15 percig főzzük. Közben az epret jól megmossuk, lecsumázzuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. A rebarbarához adjuk és kevergetve 5 percig főzzük, nem kell tovább, mert a rebarbara kellően kocsonyásít, így nem lesz folyós a dzsemünk. Forrón, kis üvegekbe töltjük, a tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Tipp

  • Eltehetjük ezt a dzsemet tartósítószer nélkül is, ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón kerül az üvegbe. Töltsük színültig, csavaros tetővel zárjuk le és állítsuk 5 percre fejre. Majd az üvegeket a talpára fordítva tegyük száraz gőzbe, és úgy hagyjuk kihűlni.
  • A száraz gőz jelenthet takaróval bélelt kosarat, de a  tűzhely sütőjét, sőt a mikrohullámú készüléket is, ha az ajtajukat nem nyitjuk ki addig, amíg a forrón betett üvegek ki nem hűlnek.