A Tálalóban ünnepi maradékok új köntösben

Húsvét után sokféle ennivaló marad, legfőképpen sonka, amiből a felesleget a gondos háziasszony még idejében lefagyasztotta, gondolván, jól jön majd ünnepek múltán levesek, töltelékek, tészták ízesítésére. Ám nem csak a maradék sonka hasznosítható, a megszikkadt kalácsból, fehér kenyérből, de még a frissességéből veszteni látszó újhagymából is varázsolhatunk új fogásokat. A receptek és egyéb érdekességek az Infódió Tálaló adásában hangzottak el, de meg is hallgathatók.

 

Gombás újhagymaleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy csomó újhagyma
  • 10-15 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt sajt
  • csipetnyi reszelt szerecsendió

Az újhagymát megtisztítjuk, a zöldjét vékony karikákra vágjuk. Diónyi vajon megfuttatjuk, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A visszamaradt vajon a megmosott, felszeletelt gombát saját levében megpároljuk, majd a zsírjára sütjük. Az újhagymák zöldjét beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A zöldje nélkül maradt karikákra vágott újhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, néhányszor megkevergetjük, és bő egy liter húslevessel, vagy vízzel fölengedjük, majd 15 percig főzzük. Ha kell, sóval meg a szerecsendióval fűszerezzük. Végül a zöldhagymás gombát beledobjuk, és a tejszínnel ízesítjük. Még 5 percig a tűzön hagyjuk, majd tálalhatjuk.

 

Sonkás, túrós rétes

Hozzávalók:

  • 35 dkg túró
  • 10-15 dkg főtt sonka
  • 1 csokor petrezselyem
  • csipetnyi só
  • őrölt bors
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csomag réteslap
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A túrót áttörjük, a sonkát apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk és összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a tojást és a búzadarát is hozzáadjuk. A réteslapokat egy nedves konyharuhára terítjük, közüket olajjal meglocsoljuk, és zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket egy csíkban, a felénk eső szélére halmozzuk. A lapokat a konyharuha a segítségével feltekerjük, kiolajozott tepsibe fektetjük, és a tekercsek tetejét olajjal megkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel erősebb lánggal kb. 30 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

 

Almás kalácsfelfújt

Hozzávalók:

  • 6-8 szelet kalács (lehet fehérkenyér, briós, stb. is)
  • 6-7 dkg vaj
  • 12 dkg sűrű sárgabaracklekvár (lehet ribiszke, eper, stb. is)
  • 2 nagy alma
  • 1 bionarancs héja
  • 5 dkg mazsola
  • 3 nagy tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • 6 dl zsíros tej
  • a tetejére:porcukor

A kalácsszeleteket – miután héjukat levágtuk – átlósan kettészeljük, és először vajjal, majd lekvárral mindegyiket megkenjük. A maradék vajjal egy kb. 2 literes tűzálló tálat kikenünk, majd a kalácsszeletekkel belülről kibéleljük úgy, hogy a lekváros oldaluk befelé nézzen (egy kissé fedhetik is egymást). Ezután az almákat elfelezzük, magházát kimetsszük, majd meghámozzuk és közepesen vastag cikkekre vágjuk (egy almát kb. 8 részre). A gyümölcsöt a kaláccsal bélelt tál közepébe halmozzuk. A narancsot meghámozzuk­ a legkönnyebb burgonyahámozóval­, ügyelve arra, hogy vékony fehér bundáját teljesen eltávolítsuk, majd a héját hajszálvékony csíkokra vágjuk és a mazsolával együtt az almára szórjuk (de reszelhetjük is.) A tojásokat, a tojássárgáját, a kétféle cukrot, meg 1 deci tejet simára keverünk. A többi tejet fölforraljuk. Egy keveset a tojásos masszába merünk, elkeverjük és a felforralt tejbe visszaöntjük. Kevergetve 3-4 percig melegítjük, ezalatt kissé besűrűsödik, de fölforralni már nem kell. A tálban lévőkre öntjük – akkor jó, ha mindent ellep –, és 15 percig pihentetjük, ezalatt a kalács a tejes keverék egy részét magába szívja. Utána a tűzálló tálat egy magas falú tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a tál oldalának a feléig ér. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170°C; légkeveréses sütőben 155°C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Közvetlenül tálalás előtt porcukorral meghintjük. Ez a laktató édesség bármilyen főétel után kínálható.