TÁLALÓBAN: NARANCS + 1
TÁLALÓBAN: NARANCS + 1
Ilyenkor télvégén, a nedves, fázós időben a narancs a legjobb választás. Jelentős C-vitamin tartalma segít a megfázás megelőzésében, erősíti az immunrendszert, elűzi a fáradtságot. A narancs megfizethető és bárhol kapható. Az alábbi recept többszörösen is sikerre számíthat: narancsos, édes, krémes, és ha jól sikerül, még szemet gyönyörködtető is.
Az Infórádióban elhangzott recepteket a melléket TÁLALÓ linkre kattintva közvetlenül érhetik el, de a keresőbe beírva jobbnál jobb narancsos fogásokat találhatnak.
Narancsos túrópuding karamellöntettel
Hozzávalók:
1 csomag főzni való vaníliás pudingpor fele
2,5 dl tej
25 g étkezési zselatin
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 narancs
1 kezeletlen narancs
30 dkg sovány túró
a karamellöntethez:
15 dkg kristálycukor
díszítésül:
1 kezeletlen narancs
A pudingport a tejjel a zacskón olvasható leírás szerint elkészítjük. Az étkezési zselatint 3 evőkanál langyos vízben elkeverjük, és állni hagyjuk, amíg feloldódik. Eközben a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancsok kifacsart levével és egy megmosott, kezeletlen narancs finomra reszelt sárga héjával együtt habosra keverjük. A túrót szitán áttörjük, hogy krémes állagú legyen, majd a kihűlt vaníliapudinggal és a feloldott zselatinnal egyetemben a tojásos krémbe forgatjuk. Hideg vízzel kiöblített mély tálba vagy kuglófformába öntjük, és néhány órára hűtőbe állítjuk, hogy megdermedjen.
Tálalás előtt a cukrot egy serpenyőben, közepes lángon állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd világos karamellszínűre pirítjuk, végül 5 evőkanál vízzel felengedjük, így lesz belőle folyékony öntet. Egy evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, amihez a másik megmosott, kezeletlen narancs sárga héját ügyesen lefejtjük, nehogy a fehér bundájából valami is rajta maradjon, majd csíkokra vágjuk. A félretett pirított cukorba forgatjuk, leheletnyit meg is pároljuk benne. Kínáláskor a pudingot tányérra borítjuk, karamellöntettel meglocsoljuk, és a cukrozott narancshéjcsíkokkal megszórjuk.
Elkészítési ideje: 35 perc + a puding megdermedésének ideje
Tipp:
- Ha nem akarunk a karamellöntettel bajlódni, el is maradhat, illetve a narancshéjat is elhagyhatjuk belőle.
- A vegyszerrrel kezelt narancs héját semmi körülmények között ne használjuk fel, mert vegyileg erősen szennyezett.
- Ha gyakran szeretnénk fogásainkat reszelt narancshéjjal ízesíteni, érdemes egyszerre több vegyszermentes, bionarancsot venni, héját lereszelni, és a fel nem használt mennyiséget megszárítva vagy lefagyasztva későbbi felhasználásra eltenni.