TÁLALÓBAN: NARANCS + 1

TÁLALÓBAN: NARANCS + 1

Ilyenkor télvégén, a nedves, fázós időben a narancs a legjobb választás. Jelentős C-vitamin tartalma segít a megfázás megelőzésében, erősíti az immunrendszert, elűzi a fáradtságot. A narancs megfizethető és bárhol kapható. Az alábbi recept többszörösen is sikerre számíthat: narancsos, édes, krémes, és ha jól sikerül, még szemet gyönyörködtető is.

Az Infórádióban elhangzott recepteket a melléket TÁLALÓ linkre kattintva közvetlenül érhetik el, de a keresőbe beírva jobbnál jobb narancsos fogásokat találhatnak.

Narancsos túrópuding karamellöntettel

 

 

Hozzávalók:

1 csomag főzni való vaníliás pudingpor fele

2,5 dl tej

25 g étkezési zselatin

3 tojássárgája

15 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

4 narancs

1 kezeletlen narancs

30 dkg sovány túró

a karamellöntethez:

15 dkg kristálycukor

 

díszítésül:

1 kezeletlen narancs

A pudingport a tejjel a zacskón olvasható leírás szerint elkészítjük. Az étkezési zselatint 3 evőkanál langyos vízben elkeverjük, és állni hagyjuk, amíg feloldódik. Eközben a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancsok kifacsart levével és egy megmosott, kezeletlen narancs finomra reszelt sárga héjával együtt habosra keverjük. A túrót szitán áttörjük, hogy krémes állagú legyen, majd a kihűlt vaníliapudinggal és a feloldott zselatinnal egyetemben a tojásos krémbe forgatjuk. Hideg vízzel kiöblített mély tálba vagy kuglófformába öntjük, és néhány órára hűtőbe állítjuk, hogy megdermedjen.

Tálalás előtt a cukrot egy serpenyőben, közepes lángon állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd világos karamellszínűre pirítjuk, végül 5 evőkanál vízzel felengedjük, így lesz belőle folyékony öntet. Egy evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, amihez a másik megmosott, kezeletlen narancs sárga héját ügyesen lefejtjük, nehogy a fehér bundájából valami is rajta maradjon, majd csíkokra vágjuk. A félretett pirított cukorba forgatjuk, leheletnyit meg is pároljuk benne. Kínáláskor a pudingot tányérra borítjuk, karamellöntettel meglocsoljuk, és a cukrozott narancshéjcsíkokkal megszórjuk.

Elkészítési ideje: 35 perc + a puding megdermedésének ideje

Tipp:

  • Ha nem akarunk a karamellöntettel bajlódni, el is maradhat, illetve a narancshéjat  is elhagyhatjuk belőle.
  • A vegyszerrrel kezelt narancs héját semmi körülmények között ne használjuk fel, mert vegyileg erősen szennyezett.
  • Ha gyakran szeretnénk fogásainkat reszelt narancshéjjal ízesíteni, érdemes egyszerre több vegyszermentes, bionarancsot venni, héját lereszelni, és a fel nem használt mennyiséget megszárítva vagy lefagyasztva későbbi felhasználásra eltenni.