Worcestershire mártás

Ezúttal arról az elixírről lesz szó, amit Worcestershire néven ismer a világ, és vuszter-nek ejtjük. A szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili meg még ki tudná felsorolni hányféle, egyéni fűszerből komponálták eredetileg valahol Indiában. Sokan csak a Bloody Mary ízesítésére használják, néhányan a hamburgerükre locsolják, pedig a brit konyhaművészet e kedvence többet érdemel. Italokat, unalmas leveseket, párolt húsokat, rostonsülteket tesz ízletesebbé.

Rostélyos Worcestershire mártásos fűszervajjal

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg gyöngyhagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 evőkanál Worcestershire mártás
  • 2 evőkanál mustár
  • só, őrölt bors
  • 1 nagy csokor metélőhagyma
  • 4 (egyenként kb. 30 dkg-os) rostélyos szelet

Először 3 deka vajat egy kis serpenyőben felolvasztunk. A megtisztított, apróra vágott gyöngyhagymát és a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd egy tálba öntjük, és a maradék többi vajjal, 1 evőkanál Worcestershire mártással, 1 evőkanál mustárral, sóval, borssal és a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük. Ezt a fűszeres vajat alufóliára halmozzuk, és rudat formálunk belőle. Hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk (mélyhűtőben hosszú ideig el is tarthatjuk). A megmaradt 2 evőkanál Worcestershire mártást és 1 evőkanál mustárt jól összekeverjük, a hússzeleteket megkenjük vele. Szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, majd grillsütőben megsütjük. A fűszeres vajrudat 8 korongra vágjuk és tálaláskor mindegyik sültre 2 darabot fektetünk.


Bloody Mary

Bloody Mary Hozzávalók:
  • 3 öntet Tabasco mártás
  • 6 öntet Worcestershire mártás
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • 5 cl vodka
  • paradicsomlé

A név ugyan VIII. Henrik angol uralkodó véreskezű lányára Máriára utal, de ezt az italt valójában egy bárban kreálták, s ma az USA tíz legnépszerűbb koktélja között tartják számon. Készítésekor egy középmagas pohárba jégkockákat szórunk, majd a hozzávalókat – paradicsomlé kivételével – ráöntjük. Végül paradicsomlével felengedjük, és összekeverjük. Az eredeti receptben nem szerepel, de manapság a koktél ízesítéséhez zellersót használnak, és szárzeller-darabokkal gazdagítják.


Narancsos malackaraj

Narancsos malackaraj Hozzávalók:
  • 1,5 kg malackaraj
a páchoz:
  • 3/4 csésze méz
  • 1/2 csésze friss narancslé
  • 6 evőkanál Worcestershire mártás
  • 2 evőkanál felaprított narancshéj
  • 1 evőkanál zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál szójamártás

A páchoz valókat jól összekeverjük, és az egyben hagyott malackarajt körös-körül bekenjük vele. Letakarva egy napra a hűtőszekrénybe tesszük érlelődni. Sütés előtt a páclevet egy serpenyőbe öntjük, és a felére beforraljuk. A húst alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük, megborsozzuk és megsózzuk, de csak óvatosan, mert a páchoz használt szójamártás is sós. Forró sütőbe toljuk, és 10 percig a pecsenye egyik, majd 10 percig a másik oldalát sütjük. Ezután a besűrített mártással jól megkenjük, a fólia széleit ráhajtjuk, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Közben az alatta összegyűlt mártással locsolgatjuk. A végén ropogósra pirítjuk. Legalább egy negyedórát állni hagyjuk, majd a bordacsontok között vágva felszeleteljük.