Birsalma

Ázsiai eredetű a világon legrégebben termesztett gyümölcsök egyike: a birs. Alakja szerint lehet alma vagy körte, de egyazon kemény húsú és fanyar gyümölcsről van szó. Nyersen nem élvezhető, főzéskor mindig kell egy kis cukrot vagy mézet adni hozzá. Nem csak birsalmasajtként vagy kocsonyaként készíthető el. Párolva, levesként, húsok kísérőjeként is különleges ízeket ígér.

Birsalmasajt

Birsalma

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk belőle és héjastól feldaraboljuk. Annyi vízben amennyi ellepi, puhára főzzük, majd áttörjük, és gyümölcspéppel azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá. Kevergetve addig főzzük, amíg egészen sűrű nem lesz.  Még melegen kiolajozott őzgerincformába, kis tepsibe vagy dobozba önjük, e simítjuk és hagyjuk kihűlni, megdermedni és egy kissé meg is száradni. Ezután a formából kiborítjuk, és egészben vagy kis kockákra vágva – esetleg cukorba forgatva – száraz, hűvös helyre tesszük. Néhány hónapig gond nélkül eltarthatjuk.


Birskocsonya

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk belőle, héjastól feldaraboljuk, annyi vízben amennyi bőven ellepi, puhára főzzük. A birskocsonya a megfőtt gyümölcs leszűrt levéből készül, nincs benne gyümölcshús (azt a sajthoz használhatjuk fel). 1 liter léhez 1 citrom levét, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 kiló kristálycukrot adunk. Legjobb, ha zselésítő fajtát veszünk, ennek híján kristálycukorral is készíthetjük, csak tovább kell főzni. Apró üvegekben, formákban eltéve különleges csemege, de tortadísznek is kitűnő.


Birsleves

Birsleves Hozzávalók:
  • 50 dkg birsalma
  • 1 vöröshagyma
  • gerezd fokhagyma
  • csípős paprika
  • 1 citrom
  • darabka gyömbér
  • 1 csomó újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 szelet szendvicskenyér
  • 1 csokor petrezselyem

A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt kis kockákra vágjuk, és bő egy liter vízben (még jobb, ha húslevesben) feltesszük főni. A megtisztított vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát és egy kis az erős paprikát felaprítunk, az újhagyma zöldjét vékonyan felkarikázzuk és mindezeket együtt a vaj felén megfuttatjuk, és a birsleveshez adjuk. A citrom héját és a meghámozott gyömbér felét beleszórjuk, megsózzuk, cukorral ízesítjük. Addig főzzük, amíg a gyümölcs teljesen meg nem puhul, majd merülő mixerrel pépesítjük.  A tejszínt belekeverjük, és lehúzzuk a tűzről. A levesbetéthez a maradék fokhagymát, paprikát, gyömbért meg az újhagyma fehér részét nagyon apróra vágjuk, majd a 2 deka vajon megfuttatjuk. A kenyérszeleteket a maradék vajon megpirítjuk, a fűszeres keverékkel megkenjük, és háromszögekre vágjuk. Tálaláskor a fűszeres kenyérszeleteket a forró leves tetejére fektetjük és a finomra vágott petrezselyemlevéllel hintjük. Azonnal tálaljuk.


Birsalmás csirkemáj

Birsalmás csirkemáj Hozzávalók:
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 nagy birsalma
  • só, őrölt bors
  • őrölt szegfűszeg
  • cukor
  • vaj
  • 8 csirkemáj
  • liszt

A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, zsírján a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott vöröshagymát megfuttatjuk. A birsalmát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd meghámozzuk. Karcsú gerezdekre szeljük, és a hagymán néhány percig pirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, csipetnyi őrölt szegfűszeggel és cukorral ízesítjük. Szűrőkanállal egy tálba átszedjük, visszamaradt zsírját egy kevés vajjal kiegészítjük, és a lisztben megforgatott csirkemájakat megsütjük benne. Ha megpirultak, a párolt birsalmát hozzáadjuk, és a serpenyőt rázogatva még egy rövid ideig a tűzön hagyjuk. Külön köret nem kívánkozik hozzá, a birsalma egyszerre köret és savanyúság, puha kenyeret azonban kínáljunk hozzá.