Dió
E receptek témája a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma.
Dióbundás halszelet
Hozzávalók:- 15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
- 5 dkg durvára tört dió
- 1-1 csokor apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- 10 dkg vaj
- 4 nagy szelet halfilé (kb. 80 dkg)
- só, 1 kiskanál őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojássárgája
- a tepsi kikenéséhez vaj
A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, összemorzsoljuk, majd a durvára tört dióval, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával összekeverjük. A narancs reszelt héjával és csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük. A vajat megolvasztjuk, a keveréket beleszórjuk, és kevergetve néhány perc alatt arany barnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a halat besózzuk (lehetőleg tengeri sóval), megborsozzuk, és a szeleteket bőrős felükkel lefelé forró olajon elősütjük. Ezután szűrőlapáttal óvatosan kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgájával megkenjük, és a diós keveréket rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a hal teljesen átsül, a diós burok pedig ropogós lesz. Párolt zöldséggel tálaljuk.
Diós, almás csirke
Hozzávalók:- 1 csirke (kb. 1,2 kg)
- só, őrölt bors
- 8 dkg vaj
- 1 kiskanál szójamártás
- 3 dl tejszín
- 8-10 dkg darált dió
- 2-3 evőkanál almabor vagy száraz fehérbor
- 3 alma
A csirkét 6-8 darabba vágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük, és lábasban a fele vajon fehéredésig sütjük. Ezután a szójamártással meglocsoljuk, lefedjük, és időnként megkeverve saját levében kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a darált diót is hozzáadjuk Ezután a borral meglocsoljuk, majd a tejszínt is ráöntjük, és még néhány percig forraljuk. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat almafúróval eltávolítjuk. Karikákra vágva a maradék vajon rázogatva kissé megpároljuk. Tálaláskor az almakarikákat tányérra szedjük, a csirkedarabokat ráfektetjük, végül a tejszínes mártással leöntjük.
Kakaós kocka csokoládéöntettel
Hozzávalók (8 személyre):- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 2 evőkanál rum
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
- csipetnyi só
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg dió
- 5 dkg mazsola
- vaj
- liszt
- 15 dkg étcsokoládé
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezt követően habverővel beledolgozzuk a lekvárt, a rumot, a kakaóport, a sütőport, fél deci vizet, csipetnyi sót és a lisztet. Ezután a darabokra tördelt csokoládét, a durvára vágott diót és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C), 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd körülvágjuk, és nagy kockákra szabjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét kis lábosba tördeljük és a cukorral meg a vajjal kis lángon kevergetve, összefőzzük. A süteménykockákat csokoládémártással megkenve, leöntve öntve kínáljuk.