Dió

E receptek témája a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről  hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma.

Dióbundás halszelet

Dióbundás halszelet Hozzávalók:
  • 15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
  • 5 dkg durvára tört dió
  • 1-1 csokor apróra vágott petrezselyem és metélőhagyma
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 10 dkg vaj
  • 4 nagy szelet halfilé (kb. 80 dkg)
  • só, 1 kiskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tojássárgája
  • a tepsi kikenéséhez vaj

A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, összemorzsoljuk, majd a durvára tört dióval, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával összekeverjük. A narancs reszelt héjával és csipetnyi reszelt szerecsendióval  ízesítjük. A vajat megolvasztjuk, a keveréket beleszórjuk, és kevergetve néhány perc alatt arany barnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben a halat besózzuk (lehetőleg tengeri sóval), meg­borsozzuk, és a szeleteket bőrős felükkel lefelé forró olajon elősütjük. Ezután szűrőlapáttal óvatosan kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgájával megkenjük, és a diós keveréket  rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a hal teljesen átsül, a diós burok pedig ropogós lesz. Párolt zöldséggel tálaljuk.


Diós, almás csirke

Diós, almás csirke Hozzávalók:
  • 1 csirke (kb. 1,2 kg)
  • só, őrölt bors
  • 8 dkg vaj
  • 1 kiskanál szójamártás
  • 3 dl tejszín
  • 8-10 dkg darált dió
  • 2-3 evőkanál almabor vagy száraz fehérbor
  • 3 alma

A csirkét 6-8 darabba vágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük, és lábasban a fele vajon fehéredésig sütjük. Ezután  a szójamártással meglocsoljuk, lefedjük, és időnként megkeverve saját levében kb. 30 perc alatt puhára pároljuk.  Ezután a darált diót is hozzáadjuk Ezután a borral meglocsoljuk, majd a tejszínt is ráöntjük, és még néhány percig forraljuk. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat almafúróval eltávolítjuk. Karikákra vágva a maradék vajon rázogatva kissé megpároljuk. Tálaláskor az almakarikákat tányérra szedjük, a  csirke­darabokat ráfektetjük, végül a tejszínes mártással leöntjük.


Kakaós kocka csokoládéöntettel

Kakaós kocka Hozzávalók (8 személyre):
  • 3 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 2 evőkanál rum
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipetnyi só
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
a tepsi kikenéséhez:
  • vaj
  • liszt
a csokoládémártáshoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg vaj

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem meleg vajat. Ezt követően habverővel beledolgozzuk a lekvárt, a rumot, a kakaóport, a sütőport, fél deci vizet, csipetnyi sót és a lisztet. Ezután a darabokra tördelt csokoládét, a durvára vágott diót és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 175 °C), 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd körülvágjuk, és nagy kockákra szabjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét kis lábosba tördeljük és a cukorral meg a vajjal kis lángon kevergetve, összefőzzük. A süteménykockákat csokoládé­mártással megkenve, leöntve öntve kínáljuk.