Simoncsics

 

 

LUTHÁRNÉ KORINEK HENRIETTE MAJD SZÁZÉVES SZAKÁCSKÖNYVE

korinekhenrietteMa már senki nem jegyezget kockás füzetbe ételleírásokat, aki receptet keres, felüt egyet az ezerféle szakácskönyvből, vagy felmegy az internetre. Anyáink, nagyanyáink kézzel írott receptes füzetei is lassan elkallódnak, s veszendőbe megy a magyar családok generációkon keresztül felhalmozódott konyhai tudása, tapasztalta. Ezért elhatároztam összegyűjtöm a még fellelhetőket, és itt a honlapomon belelapozhat bárki. Ezúttal Luthár Lajosné Korinek Henriette 94 éve megnyitott szakácskönyvébe olvashatunk bele.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: TÚRÓS PULISZKA

turospuliszkaTartjuk magunkat meghírdetett célunkhoz, hogy az idei böjtben csak hús nélkül készülő recepteket közlünk. Heti ajánlatunk egy csángó étel: túrós puliszka. A recept más csángó ételek leírásával együtt a Csángó galuska címen megjelent gyűjteményes szakácskönyvben is megtalálható. A kiadvány a szerkesztőség címére eljuttatot email-ben megrendelhető.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: PRÍMA PÓRÉTORTA

poretortaA húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt jelentős része márciusra esik. Ezért kapta a néphagyományban ez a hónap a szépen hangzó böjtmás nevet, s ezért ajánlunk ezentúl mi is ebben a rovatunkban egészen húsvétig húsmentes fogásokat.

 

Bővebben...
 

ÉDESANYÁM FŐZTJE - JANCSÓ MIKLÓS

jancsomiklosSzomorú aktualitása van ennek az írásnak. Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, világhírű filmrendező elment közülünk, az emberiségre hagyva az egyetemes filmművészet jelentős alkotásait, s ránk, a gasztronómia szerelmeseire pedig „mély és szép emlékeit”, ahogyan ő mondta­ az édesanyja konyhájáról.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: SÖRREL KÉSZÜLT ÉTELEK + 1

bundaskelbimboLehet, hogy a sörtésztában sütés gondolata elbátortalanít némelyeket, pedig alig különbözik, a hagyományos, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába történő bundázástól. Az így sütött hal, zöldség vagy gyümölcs „könnyű” és étvágygerjesztően aranysárga lesz.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: HÚS NÉLKÜL

Nemrégiben, február 4-én volt a rákellenes világnap. Sokan sokhelyen elmondták, hogy a betegség megelőzésében fontos szerepet játszik az, ha minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A héten kezdődött nagyböjt, melyben a régi szokások szerint tartózkodni kell a hústól, állati eredetű étkektől. Arra gondoltunk, itt a lehetőség, hogy megpróbáljuk: idén, nagyböjtben minél több zöldségből, gyülöcsből készített ételt fogyasszunk és ehhez adjunk segítséget olvasóinknak itt a honlapon. Megfogadtuk, hogy húsvétig csak olyan új recepteket publikálunk, amelyek nem tartalmaznak húst. Próbáljuk meg együtt!

 

TÁLALÓBAN: HÁZIKENYÉR +1

teljeskenyerVan-e, akit nem ejt rabul a frissen sült kenyér illata? Hát még, ha tésztáját saját két kezünkkel dagasztottuk? Generációk nőttek fel azóta, hogy a kenyeret otthon sütötték, nagy előkészületek után, nagy munkával, sok napra. Mára az otthon készült kenyér a mesék birodalmába költözött. Ha csak nem akadnak vállalkozó szelleműek, kik elhiszik, hogy maguk is meg tudnak birkózni a feladattal. Elég, ha pontosan követeik a recept leírásait. Az Inforádió adásában elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

22. oldal / 39