Narancsos receptek 2.
Kivis-narancsos pulykasaláta
Hozzávalók:- 30 dkg sült pulykamell
- 1 narancs kifacsart leve
- 2 kivi
- 6 evőkanál finom gyümölcs ecet (pl.málna vagy alma)
- 3-4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 1 kiskanál méz
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt fehér bors
- néhány csepp Worcester-mártás
- 2 narancs
A hideg pulykasültet kisujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a narancslével megöntözzük, és néhány órán át pácolódni hagyjuk. A kivit meghámozzuk, először félbe-, majd fél centis karikákra vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk. Az ecetet az olajjal és a mézzel simára keverjük. A felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal és néhány csepp Worcester-mártással ízesítjük. A narancsokat, meghámozzuk, kifilézzük. A sült húst, a kivivel és a naranccsal együtt az öntetbe forgatjuk. Salátalevélen tálaljuk.
Spanyol narancsos csirkemell

- 4 csirkemellfilé
- 1 evőkanál sültcsirke-fűszerkeverék
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 1 narancs kifacsart leve és lereszelt héja
- 1, 5 dl száraz fehérbor
- 2 narancs
- 4 evőkanál tejszín
- 1 csokor petrezselyem
A csirkemellfiléket, összesen 4 darabot, a fűszerkeverékkel körös-körül alaposan megszórjuk. Egy serpenyőben az olajat és a vajat habzásig forrósítjuk, majd a húsdarabokat minden oldalon hirtelen pirosra sütjük benne. Kiszedjük (nem kell túlságosan lecsöpögtetni), és tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. A narancslével és a borral meglocsoljuk, a narancsok héját ráreszeljük, és 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Ez alatt a csirke megpuhul, leve pedig besűrűsödik. Közben a narancsokat késsel tökéletesen meghámozzuk, és felszeleteljük. A tejszínt a csirkére locsoljuk, a narancskarikákat a tetejére és köré rakjuk, majd néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tejszín megforrósodik. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.
Narancsparfé
Hozzávalók:- 3 narancs
- 1 evőkanál rum
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfix
- 1 evőkanál porcukor
- 4 zacskó vaníliás cukor
- csipetnyi só
Egy narancs héját finom lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután levét kipréseljük, s a rummal összekeverjük. Négy kis formát fóliával kibélelünk úgy, hogy a szélén túllógjon. A tejszínt a habfixszel kemény habbá verjük, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat óvatosan belekeverjük, leheletnyit meg is sózzuk. Végül a rumos narancslevet is hozzáadjuk. A masszát a kibélelt formákba töltjük, a kilógó fóliát a tetejére hajtjuk, és mélyhűtőbe tesszük megfagyni. Tálalás előtt a maradék két narancsot meghámozzuk, és csinos karikákra vágjuk. A formákat a mélyhűtőből kivesszük, egy pillanatra forró vízbe állítjuk. majd a parfét kistányérra borítjuk. A fóliát lehúzzuk, a maradék narancsszeletekkel körberakjuk, és azonnal kínáljuk.