Savanyú káposzta

A savanyú káposzta tejsavas erjesztéssel tartósított fejes káposzta. Benne van minden, amire a hidegben, fagyban, a friss gyümölcsöt, zöldséget nélkülöző napokban a szervezetünknek szüksége van.

Babos savanyúkáposzta-saláta

Babos savanyúkáposzta-saláta Hozzávalók:
  • 20 dkg kisebb szemű száraz fehérbab
  • 1-2 babérlevél
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél csokor metélőhagyma

A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és a babérlevéllel fűszerezve, kissé megsózva puhára főzzük, levében hűlni hagyjuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak. Utána az olajon kevergetve megforrósítjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és lefödve 20-25 perc alatt megpuhítjuk. Végül a fedelet levéve addig hagyjuk a tűzön, míg minden leve el nem párolog. A póréhagymát megtisztítjuk. vékony karikákra vágjuk. Az olajat a porcukorral simára keverjük, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, majd a póréval, a lecsöpögtetett és leöblített babbal meg a kihűlt káposztával összekeverjük.


Sonkás savanyúkáposzta-saláta

Sonkás savanyúkáposzta-saláta Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 2 lilahagyma
  • 1 csomó hónapos retek
  • arasznyi kígyóuborka
az öntethez:
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1 kiskanál almaecet
  • só. őrölt bors
  • 8-10 szál metélőhagyma

A savanyú káposztát rövidebb szálakra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a retket meg a kígyóuborkát félbevágjuk és felszeleteljük. A porcukrot 1,5 deci vízben föloldjuk, ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és az összes hozzávalót beleforgatjuk. Tálaláskor felaprított metélőhagymával megszórjuk.


Gombás savanyúkáposzta-saláta

Gombás savanyúkáposzta-saláta Hozzávalók:
  • 10 dkg gomba, legjobb valamilyen erdei fajta
  • 1 kiskanál ecet
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 10 dkg konzervkukorica

A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és enyhén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A sárgarépát meg a szárzellert megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük, de reszelhetjük is. A káposztát kissé felaprítjuk, hogy rövidebb szálú legyen, és az olajjal meglocsoljuk. Végül a kukoricával, a kihűlt, lecsöpögtetett gombával, a sárgarépával és a szálzellerrel összekeverjük.