Avokádó

Az avokádó zöld színe, olajosan krémes húsa, jellegzetes, gyümölcsre egyáltalán nem emlékeztető íze ellenére ­ki hinné – nem zöldség, hanem déligyümölcs. Az avokádó egészen kiváló gyümölcs, mert a legértékesebb fehérjét, a legfinomabb telítetlen zsírokat, a legkedvezőbb összetételű szénhidrátokat tartogatja szervezetünk számra.

Guacamole, mexikói avokádókrém

Avokádó Hozzávalók:
  • 2 érett avokádó
  • 1 citrom leve
  • 1 kis vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 hegyes, csípős zöldpaprika (el is maradhat)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem

Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk. Kimagozzuk és kockákra vágva a turmixgépbe dobjuk. Citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon, majd simára turmixoljuk. (Vigyázzunk a citromozással, mert elnyomhatja az avokádó jellegzetes, lágy ízét.) A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk, de az avokádóval turmixolhatjuk is, majd a kicsumázott, felaprított csípős paprikával és petrezselyemmel összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és tálalásig szorosan lezárva hűtőben tartjuk. Pirítóssal, tortillacsipsszel kínálhatjuk.


Avokádókrémes szendvics

Avokádókrémes szendvics Hozzávalók:
  • 6-8 szelet rozskenyér
  • 1 érett avokádó
  • 1/2 citrom leve
  • 2 kemény tojás
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál kapribogyó (sós lében, üvegben kapható)
  • 4 közepes ecetes uborka
  • 1 csokor petrezselyem

Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és villával összetörjük. Citromlével meglocsoljuk, hogy szép élénk színét megtartsa. A megtisztított kemény tojásokat is hasonlóan összetörjük és az avokádóval elkeverjük. Tört fokhagymával, sóval, borssal és mustárral ízesítjük. Végül a leszűrt kapribogyót és az apró kockákra vágott ecetes uborkát is hozzáadjuk, és az egészet turmixoljuk. A rozskenyérszeletek héját levágjuk, és a kenyérből egyforma, falatnyi darabokat vágunk. Az avokádókrémmel gazdagon megkenjük, és egy villa hegyével a tetejét kicifrázzuk, (ha nagyon ünnepélyesen szeretnénk tálalni, a krémet csillagcsöves nyomózsákba tölthetjük, és ebből nyomhatjuk a kenyérszeletekre.) A tetejét egy-egy főtt rákocskával és kaporral díszíthetjük.


Joghurtos avokádómártás

Joghurtos avokádómártás Hozzávalók:
  • 1 avokádó
  • 2 dl natúr joghurt
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • 2 kemény paradicsom

A szép, érett avokádót vékonyan meghámozunk, magját kiemeljük, húsát a joghurttal turmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal és fél citrom levével ízesítjük. Tálalás előtt lazán összekeverjük. A kemény paradicsomokat apró kockákra vágjuk, de előtte egy pillanatra forró vízbe dobjuk,  hogy a héját le tudjuk húzni. Tálalásig hűtőbe tesszük. Hideg sültekhez kínáljuk.