Mézes fogások
A méz nemcsak a reggeli kalácson vagy süteményben finom. Nagyszerű ízesítője a salátaönteteknek, koktéloknak, mártásoknak, krémeknek, de gazdagíthatja a húsok pácát is, sőt a roston sülő pecsenyénket is kenegethetjük vele.
Mézes fűszeres csülök
Hozzávalók (6 személyre):- 1 csülök (kb. 1,5 kg)
- só, őrölt bors
- 2 leveskocka (lehetőleg bio minőségű)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 körömnyi gyömbér
- csipetnyi ánizs
- 3-4 szegfűszeg
- kisujjnyi fahéj
- 5-6 szem bors
- 8 evőkanál olaj
- 5 dkg méz
- 1 mokkáskanál currypor
- 3 dl száraz fehérbor
A csülköt megmossuk, majd a bőrét a csonttal párhuzamosan egy éles késsel 2 ujjnyi távolságokban bevagdossuk. Sóval, borssal köröskörül bedörzsöljük, majd letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután egy akkora lábasban, amibe a csülök belefér, kb. 4 liter vizet felteszünk melegedni. A leveskockákat belemorzsoljuk, a meghámozott fokhagymával, a gyömbérrel, az ánizzsal, a szegfűszeggel, fahéjjal és borssal fűszerezzük. Amikor az ízes lé felforrt, a csülköt beletesszük, és lassan gyöngyöző forrással kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ezután az olajat, a mézet, a curryport és a bort összekeverjük. A csülköt egy olajjal kikent tepsibe átemeljük, és a mézes mártással kenegetve minden oldalát ropogósra sütjük.
Mézes csirkecomb
Hozzávalók:- 8 csirke alsócomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál Worcester-szósz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék
A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, majd fokhagymával köröskörül jól bedörzsöljük. A páchoz a 4 evőkanálnyi olajat a ketchuppal, a Worcester szósszal, a mézzel és a kínai ötfűszer-keverékkel összekeverjük. (Ilyet már minden nagyobb élelmiszerüzletben kapunk, érdemes megvenni, mert sok fogás gyors, egzotikus ízesítésére kiváló.) A fokhagymás csirkecombokat ebbe a mézes, paradicsomos pácba forgatjuk, egy napig állni hagyjuk. Ezután sütőben rácson, ami alá tepsit csúsztattunk, vagy szabadban, forró roston aranybarnára sütjük. Közben páclevével locsolgatjuk. Pompás lesz.
Mézes sütőtökkenyér
Hozzávalók:- 20 dkg vaj
- 15 dkg méz
- 1 tojás
- 35 dkg sütőtök (hámozás és kimagozás után mérve)
- 10 dkg cukor
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kiskanál szódabikarbóna
A vajat mézzel meg a tojással habosra keverjük. A sütőtököt lereszeljük, és hozzáadjuk. A cukor is beleszórjuk, majd a lisztet a szódabikarbónával és fahéjjal alaposan elvegyítjük, végül az összes hozzávalót jól összegyúrjuk. Egy püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C°-on (légkeveréses sütőben 165 C°) kb. 45 percig – illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vékonyra szeletelve vajjal vagy lekvárral megkenve kitűnő reggeli vagy uzsonna sütemény. Ha kissé száradni kezd, meg is piríthatjuk.