Narancsos receptek 2.

Kivis-narancsos pulykasaláta

Hozzávalók:
  • 30 dkg sült pulykamell
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 kivi
  • 6 evőkanál finom gyümölcs ecet (pl.málna vagy alma)
  • 3-4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kiskanál méz
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehér bors
  • néhány csepp Worcester-mártás
  • 2 narancs

A hideg pulykasültet kisujjnyi hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a narancslével megöntözzük, és néhány órán át pácolódni hagyjuk. A kivit meghámozzuk, először félbe-, majd fél centis karikákra vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk. Az ecetet az olajjal és a mézzel simára keverjük. A felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal és néhány csepp Worcester-mártással ízesítjük. A narancsokat, meghámozzuk, kifilézzük. A sült húst, a kivivel és a naranccsal együtt az öntetbe forgatjuk. Salátalevélen tálaljuk.


Spanyol narancsos csirkemell

Spanyol narancsos csirkemell Hozzávalók:
  • 4 csirkemellfilé
  • 1 evőkanál sültcsirke-fűszerkeverék
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 narancs kifacsart leve és lereszelt héja
  • 1, 5 dl száraz fehérbor
  • 2 narancs
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 csokor petrezselyem

A csirkemellfiléket, összesen 4 darabot, a fűszerkeverékkel körös-körül alaposan megszórjuk. Egy serpenyőben az olajat és a vajat habzásig forrósítjuk, majd a húsdarabokat minden oldalon hirtelen pirosra sütjük benne. Kiszedjük (nem kell túlságosan lecsöpögtetni), és tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. A narancslével és a borral meglocsoljuk, a narancsok héját ráreszeljük, és 200°C-ra (légkeveréses sütőben 185°C) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Ez alatt a csirke megpuhul, leve pedig besűrűsödik. Közben a narancsokat késsel tökéletesen meghámozzuk, és felszeleteljük. A tejszínt a csirkére locsoljuk, a narancskarikákat a tetejére és köré rakjuk, majd néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tejszín megforrósodik. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.


Narancsparfé

Hozzávalók:
  • 3 narancs
  • 1 evőkanál rum
  • 2 dl tejszín
  • 1 zacskó habfix
  • 1 evőkanál porcukor
  • 4 zacskó vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Egy narancs héját finom lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután levét kipréseljük, s a rummal összekeverjük. Négy kis formát fóliával kibélelünk úgy, hogy a szélén túllógjon. A tejszínt a habfixszel kemény habbá verjük, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat óvatosan belekeverjük, leheletnyit meg is sózzuk. Végül a rumos narancslevet is hozzáadjuk. A masszát a kibélelt formákba töltjük, a kilógó fóliát a tetejére hajtjuk, és mélyhűtőbe tesszük megfagyni. Tálalás előtt a maradék két narancsot meghámozzuk, és csinos karikákra vágjuk. A formákat a mélyhűtőből kivesszük, egy pillanatra forró vízbe állítjuk. majd a parfét kistányérra borítjuk. A fóliát lehúzzuk, a maradék narancsszeletekkel körberakjuk, és azonnal kínáljuk.