Körte
A körte finom, ám érzékeny gyümölcs. Szemben az almával nem tárolható sokáig, szobahőmérsékleten gyorsan romlik, a barnás foltok megjelenése azt jelzi, hogy veszít gazdag vitamintartalmából, a héjában található értékes zsírsavak oxidálódnak. A főzéshez jó, ha kissé keményebbeket veszünk, de ha marad, sem vész kárba, mert könnyen utóérik.
Körtés kacsamell

- 2 sovány kacsamell, legjobb, ha filé
- olaj
- só, őrölt bors
- 4 kemény körte
- 2-3 evőkanálnyi vermut
- diónyi vaj
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál ribiszke vagy áfonyadzsem
A kacsamellet lebőrözzük – ha csonttal együtt vettük, akkor ki is csontozzuk – majd a rostokra merőlegesen felszeleteljük. A bőrt kis kockákra vágjuk és kisütjük. A töpörtyűt szűrőlapáttal kiszedjük, visszamaradt zsírján hirtelen megpirítjuk a hússzeletek mindkét oldalát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és lefödve megpároljuk. Ha saját levét elfőné, mindig egy kis vízzel pótoljuk. Végül zsírjára sütjük, kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk. A körtét meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, és a pecsenyezsírba forgatjuk, a vajat is hozzáadjuk, és ha felolvadt, a gyümölcsöt egy kis vermuttal meglocsoljuk. Néhány percig pároljuk, majd a tejszínnel leöntjük, a dzsemet belekeverjük és átforraljuk. A kacsamell- szeletekre öntve tálaljuk. Apró, főtt burgonya illik hozzá.
Sajttal töltött sült körte

- 4 nagy kemény körte
- 10-10 dkg füstölt és fél kemény sajt
- 5 dkg vaj
- só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió
Könnyű, gyors előétel, ami csak frissen jó, ezért közvetlenül a tálalás előtt készítsük el. A körtéket megmossuk, kettévágjuk, de nem hámozzuk meg. Magházát eltávolítjuk, majd helyén a gyümölcs húsát is kivájjuk (kb. a felét), úgy hogy jól megtölthető üreget kapjunk. A kétféle sajtot kis kockákra vágjuk, a kivájt körtedarabokat is felaprítjuk. Összekeverjük, majd óvatosan, mert a körte nem kíván erős fűszerezést, megsózzuk, megborsozzuk, és leheletnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük. A körtékbe töltjük, és a tetejére darabka vajat morzsolunk. A maradék vajjal egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk, a töltött gyümölcsöt szépen egymás mellé belerakjuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt olvadni kezd, a tetején enyhe pír jelenik meg (ez kb. 5-6 perc), de nem szabad megsülnie.
Mandulahabos körte

- 4 nagy, keményebb körte
- 2, 5 dl fehérbor
- 10 dkg áfonya vagy ribiszkedzsem
- 5 dkg mélyhűtött ribiszke vagy áfonya
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál méz
- 5 dkg hámozott mandula
A körtéket meghámozzuk, elfelezzük, és magházát kivágjuk úgy, a helyén mélyedés keletkezzen. A gyümölcsöt egy lábasba tesszük, a borral leöntjük, és 8-10 percig pároljuk, hogy kissé megpuhuljon. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük, és üregével felfelé egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Ezeket a mélyedéseket a maradék borral elkevert áfonyadzsemmel megtöltjük, (vigyázzunk rá, nehogy túl híg legyen), és a ribiszke vagy áfonyaszemekkel megszórjuk. A tojásfehérjét a mézzel kőkemény habbá verjük. A mandulát szálasra vágjuk, és szárazon megpirítjuk, majd beleforgatjuk. A mandulás habot a körtékre halmozzuk, és a tetejét grillsütőben néhány perc alatt megpirítjuk, ezalatt a hab is megszilárdul.