Szőlő

A szőlő rendkívül tápláló gyümölcs, ideális őszi táplálék. Tartalmazza a B vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán és magnézium is van benne. Rosttartalmának köszönhetően az emésztési problémák hatásos ellenszere. Még fogyókúrához is alkalmas: napi 50 deka szőlő egy 1000 kalóriás étrend mellett egy hét alatt átprogramozza a szervezetünket.

Almás, körtés, szőlős pulykaragu

Szőlős pulykaragu Hozzávalók:
  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg vaj
  • só, gyömbérpor
  • 2 alma
  • 1 körte
  • 1 dl bor
  • 20 dkg szőlő
a sűrítéshez:
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt

A húst másfélszer másfél centis kockákra vágjuk, és a vajon fehéredésig sütjük. Megsózzuk, csipetnyi gyömbérporral megszórjuk, majd egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Amikor a hús teljesen megpuhult, a héjastól hasonlóan kis kockákra vágott almával és körtével összekeverjük. Egy deci bort öntünk alá, és 5 percig együtt pároljuk. Közben a szőlőt leszemezzük, majd ezt is hozzáadjuk. Annyi idő elég a szőlő megpárolódásához, amennyi alatt habarást elkészítjük. A tejszínben simára keverjük a lisztet, és a gyümölcsös ragura öntjük. Összeforraljuk, és megkóstoljuk, ha kell, borral hígítjuk, selymes, bő mártást kell kapnunk. Lehet, hogy egy kiskanálnyi méz jót tesz az ízharmóniájának. Vajon megforgatott finom, széles metélttel tálaljuk.


Szőlős-káposztás csirkecomb

Szőlős-káposztás csirkecomb Hozzávalók:
  • fejenként két kicsi csirkecomb
  • 5 dkg vaj
  • grillfűszer
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg friss, idei savanyú káposzta
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg szőlő
  • kakukkfű

A csirkecombokat grillfűszerrel köröskörül alaposan bedörzsöljük, egy fél órát állni hagyjuk, majd a vajon hirtelen megpirítjuk. Ezután egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és kis lángon puhára pároljuk. Míg a hús puhul a jól kinyomkodott (ha túl savanyú lenne át is mosott) savanyú káposztát néhány mozdulattal rövidebb szálakra vágjuk, hogy könnyebb legyen fogyasztani. Az olajon 15 percig pároljuk. Friss felaprított kakukkfűvel (most még van) megszórjuk, a leszemezett szőlőt hozzáadjuk és a tejfölt is, belekeverjük. Az egészet egy tepsi, vagy tűzálló tál aljára terítjük a megpuhult csirkecombokat a tetejére, fektetjük, és forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a hús ropogósra pirul, ez alatt a szőlőszemek is kissé összetöppednek. Friss, puha kenyér illik hozzá.


Szőlős csirkemáj

Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 60 dkg nagy szemű szőlő
  • 5 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • 1,5 dl fehérbor

A májat óvatosan megtisztítjuk, lehártyázzuk, az inaktól megszabadítjuk. A szőlőt leszemezzük, megmossuk, a nagy szemeket kettévágjuk, ha lehet, ki is magozzuk. A májat a vajon 6-7 perc alatt megsütjük, de csak a végén sózzuk, borsozzuk. A szőlőszemeket köré szórjuk, a borral meglocsoljuk, és épp csak addig hagyjuk a tűzön, míg egyet forr. Azonnal tálaljuk. Petrezselymes burgonya illik hozzá, de pirítóson is tálalhatjuk.