Heti ajánlat: rántott csirke májas szárnnyal

Valaha, így pünkösd táján került az az első „idei” rántott csirke az asztalra. Nagy becsben tartották, friss fejes salátával, petrezselymes újkrumplival ünnepi fogásnak számított. Ma már akkor veszünk rántani való, azaz egy kiló körüli csirkét, vagy zsenge csirkecombokat, amikor kedvünk tartja, de a fejes saláta és az újkrumpli megjelenése okán mégiscsak érdemes egy májusi vasárnap ezzel örvendeztetni meg a családot. A májas szárny pedig valahogy kiment a divatból, érdemes visszahozni.

Rántott csirke májas szárnnyal

Hozzávalók:

  • 2 rántani való csirke
  •  a bundázáshoz:
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 20 dkg finom zsemlemorzsa
  • a sütéshez:
  • bőven olaj

Az egész csirkét mindig 8 darabba vágjuk: 2 comb,2 fél mell, 2 szárny, 1 háta, 1 püspökfalat lesz belőle. A belsőségből a májat kettévágjuk, és a szárnyakba illesztjük (a szárnyakat szétfeszítjük, és a májdarabot közéjük csippentjük). A csirkedarabokat megmossuk, leszárogatjuk, aki nem szereti, a bőrét is lehúzhatja, és jól besózzuk. Egy-órácskát így hagyjuk állni, hogy a só jól átjárja a húst, különben íztelen lesz. Ezután a darabokat egyenként lisztbe majd felvert tojásba,

végül finom zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban, ­amiben úszkálni tudnak,­ a megsütjük. Egyszerre lehetőleg azonos húsdarabokat tegyünk az olajba, hogy egyszerre süljenek meg. Azért, hogy egészen biztosan átsüljenek, először fedjük le, és csak akkor vegyük le a fedőt, amikor a darabokat megfordítjuk. A rántott csirke igazán csak frissen jó, ezért közvetlenül a tálalás előtt készítsük el.

Tipp

  • A hátdarabokat meg a püspökfalatot eltehetjük más célokra (például leves főzéshez), mert legtöbben nem szeretik kirántva.
  • Ilyenkor, a friss zöldfűszerek megjelenésekor, a zsemlemorzsába akár apróra vágott majoránnát, oregánót, kakukkfüvet is keverhetünk.

 

Elkészítési ideje:35-40 perc+ a besózás