Kiskertemben bodza rózsával
Nincs a bodzánál életképesebb bokor, már mindenütt megtelepedett a kertben. Idén a futórózsa fölé magasodva nyitotta ki fehér ernyőit. Gyönyörű látvány és megható felfedezés, hogy mindkettő hasznosítható, a rózsaszirmokat meg lehet szárítani a karácsonyi potpurriba*, de cukrozva és dzsemnek megfőzve is eltehető. A bodzavirágot én, a magam részéről, megszárítom teának, de sok szörpöt is főzök belőle. Most tanultam egy új, könnyen megjegyezhető receptet, amit azonnal ki is próbáltam.
*A francia eredetű pot-pourri szó (ejtsd: po puri) olyan természetesen illatozó szárított növényi részekből, virágokból álló keverék, amelyet lakások illatosítására használnak. Többnyire kis tálakba n az asztal közepére állítják, de vászon zsákocskákba töltve is használatos.
Bodzaszörp kettesével
Hozzávalók
- 20 tenyérnyi bodzavirág
- 2 evőkanál citromsav
- 2 biocitrom
- 2 liter víz
- 2 kg cukor
A 20 darab megmosott, száráról lecsipkedett bodzavirágot 2liternyi vízbe dobjuk, amiben előzőleg feloldottuk 2 evőkanál citromsavat, és belekarikázzuk a 2 citromot. 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, beleszórjuk a cukrot, és ha az is elolvadt, a szörpöt jól záródó üvegekbe töltjük. Lezárjuk, nagy befőző lábasba állítjuk, és annyi vizet töltünk rájuk, amennyi mindet ellepi. A lábast lefedjük, és a vizet lassan melegíteni kezdjük. Amikor gyöngyözve forrni kezd, akkor 15-20 percig így hagyjuk, majd a tüzet elzárjuk, és a szörpöt a vízben hagyjuk kihűlni, ami másnapig is eltarthat. Csak akkor szedjük ki, ha a teljesen kihűlt.
Tipp:
- A bodzaszörpöt arányosan több vagy kevesebb bodzavirágból is készíthetjük.
- Előnye, hogy nem kell bele tartósítószer, mert a hő sterilizálja a szörpöt, hátránya, hogy a hőre bomló C-vitamin tartalma elvész. Télen ezért érdes egy kis friss citromlével ízesítve kínálni.