Kiskertemben bodza rózsával

Nincs a bodzánál életképesebb bokor, már mindenütt megtelepedett a kertben. Idén a futórózsa fölé magasodva nyitotta ki fehér ernyőit. Gyönyörű látvány és megható felfedezés, hogy mindkettő hasznosítható, a rózsaszirmokat  meg lehet szárítani a karácsonyi potpurriba*, de cukrozva és dzsemnek megfőzve is eltehető. A bodzavirágot­ én, a magam részéről, ­megszárítom teának, de sok szörpöt is főzök belőle. Most tanultam egy új, könnyen megjegyezhető receptet, amit azonnal ki is próbáltam.

*A francia eredetű pot-pourri szó (ejtsd: po puri) olyan természetesen illatozó szárított növényi részekből, virágokból álló keverék, amelyet lakások  illatosítására használnak. Többnyire kis tálakba n az asztal közepére állítják, de vászon zsákocskákba töltve is használatos.

 

Bodzaszörp kettesével

Hozzávalók

  • 20 tenyérnyi bodzavirág
  • 2 evőkanál citromsav
  • 2 biocitrom
  • 2 liter víz
  • 2 kg cukor

A 20 darab megmosott, száráról lecsipkedett bodzavirágot 2liternyi vízbe dobjuk, amiben előzőleg feloldottuk 2 evőkanál citromsavat, és belekarikázzuk a 2 citromot. 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, beleszórjuk a cukrot, és ha az is elolvadt, a szörpöt jól záródó üvegekbe töltjük. Lezárjuk, nagy befőző lábasba állítjuk, és annyi vizet töltünk rájuk, amennyi mindet ellepi. A lábast lefedjük, és a vizet lassan melegíteni kezdjük. Amikor gyöngyözve forrni kezd, akkor 15-20 percig így hagyjuk, majd a tüzet elzárjuk, és a szörpöt a vízben hagyjuk kihűlni, ami másnapig is eltarthat. Csak akkor szedjük ki, ha a teljesen kihűlt.

 

Tipp:

  • A bodzaszörpöt arányosan több vagy kevesebb bodzavirágból is készíthetjük.
  • Előnye, hogy nem kell bele tartósítószer, mert a hő sterilizálja a szörpöt, hátránya, hogy a hőre bomló C-vitamin tartalma elvész. Télen ezért érdes egy kis friss citromlével ízesítve kínálni.