A piacon: paradicsompaprika
Elkezdődött a paradicsompaprika szezon. Igaz, hogy frissen, nyersen a legfinomabb; ropogós, édes, lédús, gyönyörű színű, de éppen ezért alkalmas a pirított csirkedarabok kiegészítésére is. A bazsalikom, meg a paradicsomlé mediterrán jelleget ad ennek a fogásnak, a lilahagyma meg nagyon is illik bele.
Pirított paprikás csirke
Hozzávalók
- 1 konyhakész kb. 1 kg-os csirke
- 7 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
- 1 félmaroknyi friss bazsalikom
- 2 dl paradicsomlé (lehet sűrített paradicsomból hígítva is)
- 1 lilahagyma
- 6-8 húsos paradicsompaprika
A csirkét először félbevágjuk, majd lekanyarítjuk a szárnyát (egy kis melldarabbal együtt) és a combját. Utóbbit a forgónál kettémetsszük. (A szárnya végét, a hát és farrészt eltesszük, jó lesz később egy levesbe). Egy lehetőleg vas serpenyőt üresen a tűzre teszünk, jól megforrósítjuk, a húsdarabokat beledobjuk, és nagy lángon körös-körül megpirítjuk. 3 evőkanálnyi olívaolajat ráöntünk, a fele sóval és a borssal megszórjuk, a fölaprított bazsalikomlevelekkel fűszerezzük. A paradicsomlevet ráöntjük, majd a húst lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, elfövő levét vízzel pótoljuk. Közben a lilahagymát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk, a paradicsompaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és kisujjnyi csíkokra vágjuk. A maradék olajon először a hagymát, majd a paprikacsíkokat is nagy lángon megpirítjuk. Végül a puha csirkéhez adjuk, és lefödve 5 percig pároljuk.
Elkészítési ideje: 1 óra
Tipp:
- Készíthetjük csak combból is, de csak mellehúsából ne, mert az száraz ehhez a fogáshoz.
- Télen, ha már nincs paradicsompaprika, kaliforniai paprikából is elkészíthetjük.