A piacon: paradicsompaprika

Elkezdődött a pa­ra­di­csom­pap­rika sze­zon. Igaz, hogy fris­sen, nyer­sen a leg­fi­no­mabb; ro­po­gós, édes, lédús, gyö­nyö­rű színű, de éppen ezért al­kal­mas a pi­rí­tott csir­ke­da­ra­bok ki­e­gé­szí­té­sé­re is. A ba­zsa­li­kom, meg a pa­ra­di­csom­lé me­di­ter­rán jelleget ad ennek a fogásnak, a lilahagyma meg nagyon is illik bele.

Pirított paprikás csirke

Hozzávalók

  • 1 konyhakész kb. 1 kg-os csirke
  • 7 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
  • 1 félmaroknyi friss bazsalikom
  • 2 dl paradicsomlé (lehet sűrített paradicsomból hígítva is)
  • 1 lilahagyma
  • 6-8 húsos paradicsompaprika

A csirkét először félbevágjuk, majd lekanyarítjuk a szárnyát (egy kis melldarabbal együtt) és a combját. Utóbbit a forgónál kettémetsszük. (A szárnya végét, a  hát és farrészt eltesszük, jó lesz később egy levesbe). Egy lehetőleg vas serpenyőt üresen a tűzre teszünk, jól megforrósítjuk, a húsdarabokat beledobjuk, és nagy lángon körös-körül megpirítjuk. 3 evőkanálnyi olívaolajat ráöntünk, a fele sóval és a borssal megszórjuk, a fölaprított bazsalikomlevelekkel fűszerezzük. A paradicsomlevet ráöntjük, majd a húst lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, elfövő levét vízzel pótoljuk. Közben a lilahagymát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk, a  paradicsompaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és kisujjnyi csíkokra vágjuk. A maradék olajon először a hagymát, majd a paprikacsíkokat is nagy lángon megpirítjuk. Végül a puha csirkéhez adjuk, és  lefödve 5 percig pároljuk.

 Elkészítési ideje: 1 óra

Tipp:

  • Készíthetjük csak combból is, de csak mellehúsából ne, mert az száraz ehhez a fogáshoz.
  • Télen, ha már nincs paradicsompaprika, kaliforniai paprikából is elkészíthetjük.