Befőzés: cékla ecetesen
Fiatalító képességéről keveset tudunk, pedig a céklában lévő szilícium és folsav semmi máshoz nem hasonlíthatóan serkenti sejtjeink életerejét. Alig van ennél olcsóbb zöldség, salátának elkészítve kitűnő, ráadásul könnyen tartósítható is. Igaz a megtisztítása kicsit nehézkes, ezért a nagy, gömbölyű céklafejek helyett vegyünk hosszúkás fajtát, hamarabb megpuhul, könnyebben kezelhető.
Céklasaláta télire
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 2 dl 10 %-os ecet
- 5 dkg cukor
- 2-3 dkg só
- kiskanálnyi köménymag
- néhány szelet torma
A céklagumókat alaposan megmossuk, le is kefélhetjük, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kíméletesebb módszer, a kuktában, egy kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. 15 perc elegendő hozzá. Ha megpuhult, a főzővizet leöntjük, és a héját lehúzzuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd vékony karikákra, a nagyobb gumókat félkarikákra vágjuk. Szebb lesz, ha recés pengéjű késsel szeleteljük fel. Míg a cékla hűl, 6 deci vízből és 2 deci ecetből sós, enyhén cukros tartósítólevet készítünk. A köménymagot is beleszórjuk, és felforraljuk. Érdemes megkóstolni, hogy ízlésünknek megfelelő legyen, de nem kell bele sok cukor, mert a cékla maga is édes. Amíg a felszeletelt céklát fertőtlenített üvegekbe rakjuk, a levet hűlni hagyjuk. Az üvegekbe néhány meghámozott, megmosott kisujjnyi hosszúságúra vágott tormaszeletet is csúsztatunk, (ez nemcsak ízesít, hanem jól is fog mutatni), majd a lével feltöltjük. Ezután az üvegeket csavaros fedővel lezárjuk, és vízfürdőben gyöngyöző forrástól számított 10 percig gőzöljük. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni.
Tipp:
- Van, aki a cékla tetejére biztonsági okokból egy csipetnyi tartósítószert is szór, de ha jól kigőzöljük, nincs rá szükség.
- A cékla puhaságáról ne úgy győződjünk meg, hogy a gumókba villával beleszúrunk, mert értékes leve kicsorog. Elég egyetlen szemet feláldozni.
- A tartósítólébe először a sót, cukrot és köménymagot tegyük bele, majd ha felforrt, akkor öntsük rá az ecetet, de ezzel is forraljuk néhány percig.
- Van, aki az üvegekbe rakott céklát forró tartósítólével önti le, majd szárazgőzben hagyja kihűlni. Ebben az esetben tanácsos az üvegeket celofánnal befedni, erre csipetnyi tartósítószer szórni majd így lezárni.