Sütőtök kedvelőknek

Halloween ugyan elmúlt, de igazából novemberben kezdődik el és egészen jövő tavaszig tart a sütőtök szezonja. A sütőtök sülve, főve egyaránt jó, ráadásul sok olyan egyszerű fogást is készíthetünk belőle, amire korábban nem is gondoltunk. A sonka alakú kanadai tök általában édesebb, de aki édesre vágyik, megcukrozhatja vagy mézzel meglocsolhatja a hagyományos fajtákat is.

Sütőtök hab

A sütőtökhabot az a gyerek is megeszi, aki addig rá se tudott nézni. Természetesen előtte nem szabad megmondani, hogy mivel kínáljuk. A feldarabolt, kibelezett sütőtököt megsütjük, majd puha belsejét szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Kemény habbá vert tejszínbe forgatjuk, annyit, amennyit felvesz, ehhez a háziasszonyi arányérzékre van szükség. Aki édesen szereti, egy-két kanál mézet is adhat hozzá. Kehelyben tálaljuk a tetején mazsolával, amit felnőtteknek előtte rumba is áztathatunk.

***

sutotokosretesSütőtökös rétes

Ezt az édességet csak azoknak ajánljuk, akik kifejezetten szeretik a sütőtököt, vagy a meglepetéseket, mert az édes krémes töltelék nem emlékeztet a megszokott rétes ízekhez. Kész réteslapot vegyünk hozzá, és munka elkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 200° C-ra (légkeversütőt180°C-ra)

A töltéshez egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, majd jól kicsavarjuk és a munkalapra vagy gyúródeszkára fektetjük. A réteslapokat a csomagolásból kibontjuk, és négyet a nedves konyharuhára fektetünk (ha több van a csomagban, azt felhasználásig visszatesszük, és nedves ruhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon). A réteslapokat egyenként óvatosan megemeljük (mindig az alsó lappal kezdjük), és a közüket olajjal finomat megkenjük azért, hogy sülés közben ne ragadjanak össze. A felső lapot egy réteg zsemle- vagy kekszmorzsával megszórjuk, ez felfogja majd a nedvességet, így biztosan nem fog átázni.

A sütnivaló tököt feldaraboljuk, kibelezzük és nagylyukú reszelőn a réteslap tetejére reszeljük úgy bő ujjnyi vastag rétegben. Megcukrozzuk és fahéjjal megszórjuk. Aki szereti, beáztatott mazsolát is szórhat rá. A konyharuha segítségével ügyesen felgöngyöljük. A rúd végét picit tömködjük vissza, vagy jól nyomjuk össze, nehogy a töltelék kifolyjon sülés közben. A konyharuha segítségével átemeljük egy sütőlapra, amelyet sütőpapírral már előre kibéleltünk.  Az így elkészített rétesek tetejét vékonyan megkenjük olajjal, és a tepsit betoljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt megsül, de figyeljük, nehogy megégjen, a tetejének világos barnára kell csak színeződnie. Sütés után megvárjuk, amíg kihűl, csak azután szeleteljük, ferde, legalább5-7 centi széles szeletekre. Tálaláskor porcukrot szitálunk a tetejére.

***