Limonádé alap – citromszörp

 

Európába a XI. században a keresztes  lovagok hozták be a citromos hűsítő ital divatját Ázsiából. Nyelvünkben a  limonádé név  egyszerűen a német limonade szó átvételéből keletkezett, ami eredetileg  az  olasz limone azaz a citrom nevéből származik.

 

Hozzávalók: (1 liter szörphöz)

  • 4o dkg cukor
  • 4 citrom (lehetőleg olyan citrom, amelynek a héja kezeletlen)
  • 8 dl víz

A vizet kissé megmelegítjük, a cukrot belekeverjük,  majd a 4 citrom finomra reszelt héját beleszórjuk. Lassú tűzön folytonosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Ekkor  a tűzről levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a citromok kifacsart levét beleöntjük és állni hagyjuk néhány órát, amíg teljesen kihűl. A hideg szirupot lehetőleg sterilizált üvegekbe töltsük, hogy sokáig eltartható legyen. Ajánlatos azért hűtőszekrényben tárolni, hiszen nincs benne tartósítószer. Kínáláskor a szirupot a kancsó vagy a pohár aljára öntjük, hideg vízzel felengedjük. Díszíthetjük menta levelekkel, és kínálhatunk hozzá jégkockákat is.

Elkészítési ideje: 20 perc + hűtés

Tipp:

  • Csak biocitrom illetve olyan citrom héját reszeljük ételeinkbe, italainkba, amelyet vegyileg nem kezeltek .
  • A felnőtteknek szódavízzel is kínálhatjuk.