Limonádé alap – citromszörp
Európába a XI. században a keresztes lovagok hozták be a citromos hűsítő ital divatját Ázsiából. Nyelvünkben a limonádé név egyszerűen a német limonade szó átvételéből keletkezett, ami eredetileg az olasz limone azaz a citrom nevéből származik.
Hozzávalók: (1 liter szörphöz)
- 4o dkg cukor
- 4 citrom (lehetőleg olyan citrom, amelynek a héja kezeletlen)
- 8 dl víz
A vizet kissé megmelegítjük, a cukrot belekeverjük, majd a 4 citrom finomra reszelt héját beleszórjuk. Lassú tűzön folytonosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Ekkor a tűzről levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a citromok kifacsart levét beleöntjük és állni hagyjuk néhány órát, amíg teljesen kihűl. A hideg szirupot lehetőleg sterilizált üvegekbe töltsük, hogy sokáig eltartható legyen. Ajánlatos azért hűtőszekrényben tárolni, hiszen nincs benne tartósítószer. Kínáláskor a szirupot a kancsó vagy a pohár aljára öntjük, hideg vízzel felengedjük. Díszíthetjük menta levelekkel, és kínálhatunk hozzá jégkockákat is.
Elkészítési ideje: 20 perc + hűtés
Tipp:
- Csak biocitrom illetve olyan citrom héját reszeljük ételeinkbe, italainkba, amelyet vegyileg nem kezeltek .
- A felnőtteknek szódavízzel is kínálhatjuk.