Medvehagymás túrós pogácsa

A medvehagyma az utóbbi idők egyik kedvenc zöldféléje  vált így tavasz elején-közepén. Vadon termő,  harsány zöld, fokhagyma illatú, vitamindús leveleit  nyersen  és ételekbe keverve is felhasználjuk. Remek fűszer, apróra vágva friss ízt ad a túrónak, sajtkrémnek, joghurtnak, tejfölnek, de salátákba, szendvicsekbe is illik.

Miután rövid a szezonja megszárítva, lefagyasztva el lehet tenni, és bármikor fel lehet használni például egy jófajta, teljes kiőrlésű liszttel gyúrt, túrós pogácsába. Nagyon finom, de ne feledjük, hogy határozottan fokhagyma illatú. Ettől izgalmas!

 

Medvehagymás túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 kiskanál só
  • 1 dl hidegen sajtolt olaj
  • 25 dkg tehéntúró,
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • fél csokor medvehagyma

A kétféle lisztet a sóval és az olajjal összedolgozzuk. Ezután  hozzáadjuk a túrót,  és  1 egész tojást, majd fél deci langyos vízbe morzsolt és feloldott élesztővel összekeverjük. Végül a megmosott, durván feldarabolt medvehagymát is belekeverjük.. Kb. 1 deci tejföllel az edény falától elváló tésztává gyúrjuk össze, ha kell, a maradék tejföllel lágyíthatjuk. 20 percnyi kelesztés után belisztezett deszkán 1,5-2 centi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét felvert egész tojással megkenjük. 200ºC-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 185 °C) 15 perc alatt pirosra sütjük.

Elkészítési ideje:50 perc-1 óra a háziasszony ügyességétől függően.