Sepsiszentgyörgyi salátás bableves

Gyárfás Rózsika tavaszonként alig várta, hogy kertjében a saláta megfejesedjen. Amikor elérkezettnek látta az időt, beáztatott egy bő kilónyi fehér babot, majd másnap jókor reggel egy darabka füstölt szalonna, egy nagy fej hagyma, só, bors és maroknyi apróra vágott kapor társaságában feltette főni. Aztán, ha megpuhult, belekarikázott egy szál kolbászt, s kanálnyi liszttel kevert házi tejfellel behabarta. Még forrdogált a leves, amikor kiballagott a kertbe, leszedett egy ölre való fejes salátát, a kerti csapnál jól megmosta, csíkokra metélte, és a levesbe dobta. Hagyta egyet rottyanni, majd lehúzta a tűzről, s csöpp ecettel meg a megmaradt felaprított kaporral megadta a végső ízét. Ezután a tűzhely szélén várdogált sorsára, mert mint általában a savanykás erdélyi leveseket, ezt is langyosan kellett enni. De ha teljesen kihűlt, az csak javára vált.

Hozzávalók   (6-7 emberre, mert sose főznek kevesebbre):

  • 1 kg fehér bab
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só,  őrölt bors
  • 3 csokor  apróra vágott kapor
  • 1  nagy szál kolbász
  • 1 púpozott evőkanál evőkanál liszt
  • 2-3 dl  tejföl
  • 3-4 fej saláta
  • csöpp ecet

A leves elkészítése a fentiek szerint történik. Jó étvágyat mindenkinek hozzá!