Nyári klasszikus: Hideg, kapros újkrumpli leves

Újkrumpli szinte nyár végéig kapható, ezért nem gond a kánikulai napokon  üdítő hideg levest főzni belőle. A kaporral fűszerezett és tejföllel, enyhe ecettel pikánsra ízesített leves méltó párja lehet a hideg gyümölcsleveseknek.

Utóbbiak cukortartalmuknál fogva már-már desszert számba mennek, ezért sokan nem is kedvelik. A hideg, sós levesek mindig pikáns ízesítésűek, ezért nagy melegben hűsítenek, fokozzák az étvágyat, és miután előre elkészíthetőek így háziasszony-kímélőek is. Nálunk  a családban a nagy, nyári  kedvencek közé tartozik.

Hideg, kapros újkrumpli leves

Hozzávalók:

  • 40 dkg apró szemű újburgonya alias újkrumpli
  • diónyi vaj
  • 2 kiskanál liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál fehér borecet

Az újkruplit jól megmossuk, héját lekaparjuk, vagy gyökérkefével ledörzsöljük. Nem kell semmiképp meghámozni.   A kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, és 1,2 liter sós vízben puhára főzzük.  A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, az apróra vágott kapor felét hozzáadjuk, végül a levest besűrítjük vele. A tejfölt egy kevés meleg levessel simára keverjük, majd visszaöntjük a lábosba. Annyi ecetet csöpögtetünk bele óvatosan, hogy kellemesen savanykás legyen. Közben kóstolgassuk, mert utána ízesíteni mindig lehet, visszacsinálni aligha. Még egyszer felforraljuk, 5 percig főzzük, majd jól behűtjük. Díszítésül a maradék kaprot tetejére szórjuk. Üdítő nyári leves.

Elkészítési ideje: 30 perc