Mi legyen a szél rázta gyümölccsel?

 

Néhány napja rémisztő szélvihar söpört át a kerten, és  lerázta az érőfélben lévő szilva és ringló  termés nagy részét. Pedig mindkettő bőségesnek ígérkezett idén, kicsit kárpótolva az elmaradt sárgabarackért és meggyért. (Aranyárban vettem mindkettőből egy keveset, hogy mégiscsak legyen a kamrában néhány üveg télire.)  Abban bíztam, hogy majd a mézédesre érő szilvából, és nagy szemű ringlóból pótolom a hiányt. Most itt álltam a rengeteg, hullott gyümölccsel, amit azért kimagoztam,  cukorral felfőztem, de nem lett az igazi. Tettem hozzá még cukrot, így már közelíteni kezdett egy zseléhez. Majd ki kell találni, mi lesz a további sorsa. Tanácstalanságomat megosztottam  Ágnessel, aki Skóciában él, (és háztartást vezet), és aki azzal nyugtatgatott, hogy odakint  rengeteg találékonyságra van szüksége nap mint nap a nőknek, hogy jól el tudják látni  a családot. Megígérte, megosztja velünk a tapasztalatait, így a jövőben számíthatunk a skót tanácsokra, és ez esetben a hozzá kapcsolódó „spórolós”  jelző kifejezetten pozitívan értelmezendő, mert a háziasszonyi takarékoskodás  kifejezetten erény.