Clafoutis – francia gyümölcslepény
A cseresznye megjelenése számomra a clafoutis (ejtsd: klafuti) szezon eljöttét jelenti, hiszen ezzel beköszönt a nyár, és a finomabbnál finomabb gyümölcsök sora kerül folyamatosan az asztalunkra. A clafoutis sütését érdemes megtanulni, mert a franciák gyümölcslepényét mindenféle gyümölccsel (esetleg zöldséggel) gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. A képen látható korai ringlóval készült.
A clafoutis, a francia konyha közkedvelt fogása, emlékeztet a mi palacsintánkra, csak egyben sül meg. Melegen tálalandó, ezért közvetlenül az étkezés előtt készítsük el. Egy nagy vastag palacsintára hasonlít leginkább, amelybe bármilyen gyümölcs beletehető, így tartalma a gyümölcs szezonnal együtt változik. Meg kell jegyezzük, ha sárgabarackkal szeretnénk készíteni, akkor húzzuk le a barack héját, különben keserűvé válik a sütés után. Ehhez a sárgabarackot rövid időre forróvízbe dobjuk, kb. 1 perc után kiszedjük, majd egy kiskéssel lehúzhatjuk a héját.
Francia gyümölcslepény – Clafoutis
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 4 tojás
- 2 dkg liszt
- vaníliás cukor
- ½ kg gyümölcs
A sütőt 190°C-ra (légkeverésest 180°C-ra) előmelegítjük, majd egy tűzálló tálat a vajjal kikenünk. A gyümölcsöt fajtától függően kimagozzuk, félbe vagy cikkekre vágjuk, lényeg, hogy ízléses, 1,5 centis darabok legyenek. Egy lábasban a tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot összekeverjük, és a tűzhelyen forrpontig hevítjük. Levesszük a tűzről, állni hagyjuk. A tojást a cukorral összekeverjük, a lisztet beleszórjuk, és csomómentesre dolgozzuk, majd ehhez a tojásos-cukros masszához a tejes, tejszínes folyadékot is hozzáadjuk. Az előkészített gyümölcsöt a kivajazott tűzálló tálban mutatósan elrendezzük, végül a kész tésztát köré öntjük, és az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, melegen tálaljuk.