Diós, mákos bejgli

Ez az éveken át hagyományosan készülő sütemény nem mindig sikerül egyformán, néha a sok tölteléktől sütés közben kifakad, de ez csak esztétikai hiba, sem az ízén, sem a kelendőségén nem változtat. Kizárólag a háziasszonyi buzgalmat bizonyítja.

Hozzávalók:

a tésztához  (9 rúdhoz)

  • 150 dkg simaliszt
  • 5o dkg margarin
  • 5 dl tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 5 tojás
  • 20 dkg porcukor

a diótöltelékhez (1 rúdhoz)

  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 tej
  • fél bio citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola

a   máktöltelékhez (1 rúdhoz)

  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • fél bio narancs reszelt héja
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg finomra darált mák
  • 5 dkg mazsola

 

1.A tésztához a margarint a liszttel egészen finomra elmorzsoljuk. A tejfölt külön egy mély tálba öntjük, a tojásokat beleütjük, az élesztőt belemorzsoljuk, és a porcukrot is rászórjuk, majd az egészet simára keverjük. Ezt a tojásos tejfölös masszát a margarinos lisztre borítjuk, és összekeverjük. Először fakanállal dolgozunk , majd ha a massza összeállt, akkor gyúródeszkán kézzel sima, rugalmas tésztává  gyúrjuk. Ezután a tésztát 9 egyenlő súlyú részre vágjuk, a darabokat egyenként cipóvá formáljuk. Ezeket egy nagy tálcára rakjuk, fóliával lefedjük, és  legalább 12 órára hideg helyre például  hűtőszekrénybe tesszük.

 

2.A diótöltelékhez a  cukrot egy lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, a citrom héját belereszeljük, és   közepes lángon  kevergetve  habosra főzzük. Amint habos lesz, a diót is beleszórjuk,és állandó keverés közben néhány percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejjel lazítjuk. A lényeg, hogy kenhető masszát kapjunk.  Ezután meg kell várni, amíg kihűl.

 

3. A máktöltelékhez a cukrot egy lábosba szórjuk, a tejet ráöntjük, a narancs héját belereszeljük, az őrölt fahéjat és szegfűszeget beleszórjuk. Állandóan kevergetve habosra főzzük. Ha habzik, a mákot is  beleszórjuk, és legalább 5 percig kevergetve főzzük, ha túl sűrű, tejjel lazítjuk. Hűlni hagyjuk.

 

 

 

 

 

 

 

4. A bejgli készítéshez mindig csak egy tésztacipót veszünk ki a hűtőből, és belisztezett deszkán sütő tepsi nagyságúra nyújtjuk.

 

5.A diótölteléket egyenletesen a  széléig a tésztára  kenjük, majd a beáztatott és  jól kinyomkodott mazsolát szemenként rárakosgatjuk.

 

6. A mák töltelékkel hasonlóan bánunk,  a kinyújtott tésztára kenjük,és a mazsolával megszórjuk.

 

7. A megkent tésztát elkezdjük felhengergetni úgy, hogy a második hengerítés után jobbról, balról a széleit egy centire behajtjuk, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki. Ezután  teljesen felhengergetjük, és a  tepsire fektetjük. A diótöltelékkel ugyanígy töltjük meg a kinyújtott tésztalapokat

.a

8. A tepsit sütőpírral kibéleljük, és a rudakat egymás mellé fektetjük, úgy hogy ne legyen köztük nagy rés, hogy míg sülés közben kelnek, megtartsák egymást. Egy jól felvert tojással tetejüket egyenletesen bekenjük, és  fél óráig szoba hőmérsékleten pihentetjük. Ezután ismét tojással megkenjük, és a tetejét  két centi távolságokban megszurkáljuk.

9.  A 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és ezen a hőfokon, alsó felső lángon kb. 40 percig sütjük. Hogy megsült-e, úgy lehet megállapítani, hogy a tetejét az ujjunkkal megkopogtatjuk. Ha kemény, akkor jó, ha nem, akkor még egy időre visszatoljuk, de időnként ellenőrizzük. Ha megsült, a sütőt elzárjuk, de a bejgliket nem vesszük ki, nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni.

 

 

10. A teljesen kihűlt rudakat a sütőpapírral együtt deszkára csúsztatjuk, és késsel finoman  szétválasztjuk. Ezután kényelmesen felszeletelhetők.

 

 

Tippek:

  • Kisebb adaghoz, a hozzávalók mennyiségét arányosan kell csökkenteni
  • A mazsolát a sütés  megkezdésének legelején áztassuk langyos vízbe. Felhasználáskor szűrjük le, és jól nyomkodjuk ki.
  • Egy rúd bejglihez 5 deka mazsolát számítsunk.
  • A nyers tésztacipó fóliába csomagolva lefagyasztható, bármikor felhasználható.
  • A kész, megsült bejgli rúdban szintén lefagyasztható.