19. nap – Sodronyicaleves sonkafőzés idején
Ma elkezdődtek az ünnepi előkészületek. Még azok is, mint jómagam, akik most nem egy nagy család megvendégelésére készülnek, csak-csak megfőznek egy darab füstölt sonkát, összerakják a lilahagymás, nálunk zelleres, krumplisalátát, had’ érjenek össze jól az ízei, és biztos vagyok benne, hogy mindenki süt is valamit. Tegnap biztatás képen felidéztük a diós mákos bejgli készítését. Ma viszont itt a friss sonkalé, az illata betölti a konyhát, és ugyan le lehet fagyasztani, és eltenni ünnepek utáni napokra, most mégis arra csábít, hogy legyen belőle ma is valami. Például sodronyicaleves.
A receptje Kétdobronyból származik, egyszerű és kifejezetten az ilyen böjti napra való. A tömény sonkafőzőléből kellemes, pikáns, már-már könnyűnek mondható levest lehet varázsolni, de a zsírját le kell szedni. Ehhez most azt a megoldást választottam, hogy a levesre való mennyiséget két óra hosszára betettem a mélyhűtőbe, és ugyan nem fagyott meg, de a tetején összegyűlt, megdermedt zsírt ügyesen le tudtam szedni. A belefőzött tojástól és a pirított zsemlekockáktól komplett leves lett. A receptje itt olvasható.