Sodronyicaleves

Kevés kifejezetten húsvéti levest ismerünk, ez a kétbodonyi változat kétszeresen is figyelemreméltó. Leleményesen felhasználja a sonka főzősekor elkerülhetetlenül keletkező   sonkalevet, és pikáns ízesítésével, a belefőzött tojásokkal egy új megjelenési formát  kölcsönöz neki.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 liter sonkafőzőlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • fél fej vöröshagyma
  • só,
  • ecet, cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • levesbetétnek:
  • tojások kívánság szerint
  • pirított zsemlekocka

A főtt sonka levét egy éjszakán át hideg helyen hagyjuk állni, majd a tetején keletkező zsírréteget leszedjük. A lébe a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a babérleveleket beledobjuk, és ecettel, cukorral, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. Felforraljuk, majd visszaveszünk a lángból, és a lassan bugyogva forró levesbe annyi tojást ütünk, ahány személyre tálalunk. Végül a tejfölből és a lisztből habarást keverünk, ezzel besűrítjük a levesünket, de ezután már csak néhány percig forraljuk. Tálaláskor először a bevert tojásokat szedjük a tányérokba, majd rámerjük a levest. A pirított zsemlekockát külön kínáljuk hozzá

Tipp:

  • Üdébb, étvágygerjesztőbb lesz, ha tetejét apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk
  • A sonka főzőlevéről leszedett zsírt érdemes megőrizni, más ételek készítéséhez, ízesítéséhez kiválóan felhasználható.