Sodronyicaleves
Kevés kifejezetten húsvéti levest ismerünk, ez a kétbodonyi változat kétszeresen is figyelemreméltó. Leleményesen felhasználja a sonka főzősekor elkerülhetetlenül keletkező sonkalevet, és pikáns ízesítésével, a belefőzött tojásokkal egy új megjelenési formát kölcsönöz neki.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 liter sonkafőzőlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- fél fej vöröshagyma
- só,
- ecet, cukor
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- levesbetétnek:
- tojások kívánság szerint
- pirított zsemlekocka
A főtt sonka levét egy éjszakán át hideg helyen hagyjuk állni, majd a tetején keletkező zsírréteget leszedjük. A lébe a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a babérleveleket beledobjuk, és ecettel, cukorral, sóval kellemesen pikánsra ízesítjük. Felforraljuk, majd visszaveszünk a lángból, és a lassan bugyogva forró levesbe annyi tojást ütünk, ahány személyre tálalunk. Végül a tejfölből és a lisztből habarást keverünk, ezzel besűrítjük a levesünket, de ezután már csak néhány percig forraljuk. Tálaláskor először a bevert tojásokat szedjük a tányérokba, majd rámerjük a levest. A pirított zsemlekockát külön kínáljuk hozzá
Tipp:
- Üdébb, étvágygerjesztőbb lesz, ha tetejét apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk
- A sonka főzőlevéről leszedett zsírt érdemes megőrizni, más ételek készítéséhez, ízesítéséhez kiválóan felhasználható.