Rukkola, a  saláta és zöldfűszer

Mostanában kezdik az emberek felfedezni, nagyobb élelmiszer boltokban  már  mindenütt kapni, de van ahol már kertlakó. Kis, élénk színű levelei hasonlítanak a pitypangéra. Hivatalosan levélzöldség, ám borsos, retekre, zsázsára emlékeztető csípős íze okán inkább zöldfűszerként ­salátákba keverve, szendvicsekbe vagy hideg, meleg fogások díszítésére használjuk. Finom lesz tőle a salátaöntet, ennek receptjét alább olvashatják.

Rukkolás salátaöntet

Hozzávalók:

4 dkg rukkola

2 evőkanál citromlé

1 dl hidegen préselt olívaolaj

só, frissen őrölt bors

A rukkolalevelek szárát lecsipkedjük, majd a leveleket megmosunk, alaposan lecsepegtetjük. A citromlével turmixoljuk, majd az olívaolajjal felöntjük, megsózzuk és megborsozzuk. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg zöldsaláták ízesítésére elő kell kerülnie. Néhány napi eltartható, ne spóroljunk vele.

Amit érdemes a rukkoláról tudni:

  • Mint minden levélzöldséget felhasználás előtt, a rukkolaleveleket is alaposan meg kell mosni. Mosás után szárítsuk le a leveleket, mert nagy víztartalma amúgyis felhígíthatja ételeinket.
  • Lehetőleg ne főzzük, mert átütő ízét és színét a hőtől gyorsan elveszti.
  • Nem érdemes lefagyasztani, felengedés után nyúlós lesz.
  • Nem tartható el sokáig. Néhány napig azonban megőrzi frissességét, ha hideg vizet permetezünk rá, majd kissé lerázzuk, és lazán frissen tartó fóliába vagy zárható       műanyag dobozbaba tesszük. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében áll el   legtovább.
  • A rukkola. mint a legtöbb levélzöldség – például aparaj – nitrátot is tartalmaz. Ennek mennyiségét csökkenthetjük, ha a nagyra nőtt levelek vastagabb szárát eltávolítjuk, mert abban van a legtöbb. Gyerekeknek és időseknek a zsenge levelek fogyasztását ajánljuk.
  • Apróra vágott rukkolával gyorsan és hatásosan fűszerezhetünk, például vajas kenyeret, zöldségkrémlevest, főtt tésztára való mártásokat, krumpli- vagy rizsköretet.