Rukkola, a saláta és zöldfűszer
Mostanában kezdik az emberek felfedezni, nagyobb élelmiszer boltokban már mindenütt kapni, de van ahol már kertlakó. Kis, élénk színű levelei hasonlítanak a pitypangéra. Hivatalosan levélzöldség, ám borsos, retekre, zsázsára emlékeztető csípős íze okán inkább zöldfűszerként salátákba keverve, szendvicsekbe vagy hideg, meleg fogások díszítésére használjuk. Finom lesz tőle a salátaöntet, ennek receptjét alább olvashatják.
Rukkolás salátaöntet
Hozzávalók:
4 dkg rukkola
2 evőkanál citromlé
1 dl hidegen préselt olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A rukkolalevelek szárát lecsipkedjük, majd a leveleket megmosunk, alaposan lecsepegtetjük. A citromlével turmixoljuk, majd az olívaolajjal felöntjük, megsózzuk és megborsozzuk. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg zöldsaláták ízesítésére elő kell kerülnie. Néhány napi eltartható, ne spóroljunk vele.
Amit érdemes a rukkoláról tudni:
- Mint minden levélzöldséget felhasználás előtt, a rukkolaleveleket is alaposan meg kell mosni. Mosás után szárítsuk le a leveleket, mert nagy víztartalma amúgyis felhígíthatja ételeinket.
- Lehetőleg ne főzzük, mert átütő ízét és színét a hőtől gyorsan elveszti.
- Nem érdemes lefagyasztani, felengedés után nyúlós lesz.
- Nem tartható el sokáig. Néhány napig azonban megőrzi frissességét, ha hideg vizet permetezünk rá, majd kissé lerázzuk, és lazán frissen tartó fóliába vagy zárható műanyag dobozbaba tesszük. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében áll el legtovább.
- A rukkola. mint a legtöbb levélzöldség – például aparaj – nitrátot is tartalmaz. Ennek mennyiségét csökkenthetjük, ha a nagyra nőtt levelek vastagabb szárát eltávolítjuk, mert abban van a legtöbb. Gyerekeknek és időseknek a zsenge levelek fogyasztását ajánljuk.
- Apróra vágott rukkolával gyorsan és hatásosan fűszerezhetünk, például vajas kenyeret, zöldségkrémlevest, főtt tésztára való mártásokat, krumpli- vagy rizsköretet.