Ünnepi halászlé

A halászlé főzése Magyarországon nemzeti ügy, karácsonykor kiváltképp. A lé gyönyörű vörös színéről, páratlan zamatáról ismeretes, s bárhol születik is, akkor az igazi, ha többféle, friss hal fő benne. A dunai halászlében a halhúsnak kisebb jelentőséget tulajdonítanak, a tartalmas levet főtt metélt tésztával fogyasztják, míg a tiszaiban a halhús dominál. Utóbbihoz az apró halból, halfejből, csontból hagymával alaplevet főznek, áttörik, és ebben főzik meg a friss a halszeleteket. Ezt a módszert követik általában a magyar háztartások,  ez kerül a karácsonyi asztalra is.

 

 Halászlé tiszai módra

Hozzávalók:

  • 1 ponty (1-1, 5 kg)
  • 50 dkg apróhal (törpeharcsa, kárász, keszeg, stb.)
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 4 kiskanál kalocsai édesnemes paprika
  • 1 kiskanál kalocsai csípős paprika

 

A halat megtisztítjuk, azaz a pikkelyeket a farkától kezdve lekaparjuk róla, majd a húst langyos vízben leöblítjük.(Felbontás után már ne mossuk meg többé a halat, mert az a halászlé ízének rovására menne.) Hasát hosszában felmetsszük, beleit kiemeljük. Az ikrát, a tejet és a májat félretesszük, a többit kidobjuk. A fejéből eltávolítjuk a kopoltyút és a szemeket. A halfejet levágjuk, a törzsről pedig lefejtjük a színhúst, bőrös felére fektetjük, és sűrűn bevagdossuk. Ez a filézés, így tüntetjük el a kellemetlen szálkákat. A filéket besózzuk, és édesnemes paprikába forgatjuk, majd félretesszük. A hal fejét, uszonyait és csontját egy üres bogrács fenekére rakjuk, rádobjuk az ugyancsak megtisztított apróhalat. A vöröshagymát lehéjazzuk, és nagyon apró kockákra vágjuk, a halra szórjuk. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Először gyenge, majd erős tűzön addig főzzük, amíg pépszerűvé válik lesz, közben gyakran kevergetjük. Ekkor beleszórjuk a kétféle pirospaprikát, néhány percig még forraljuk, majd 2 liter hideg vízzel felengedjük, és 45-50 percig erős tűzön főzzük, ezt követően finom lyukú szitán átszűrjük. A sűrű lébe belefektetjük a halfiléket és a belsőséget. További 10 percig nagy lángon forraljuk, utána forrón tálaljuk.