Adventi aprósütemények

Elképzelhetetlenek a karácsonyi előtti hetek a sütemények édes illata nélkül. A hagyományos bejglin kívül érdemes már előre többféle apró édességet készíteni, főként olyanokat, melyek hosszú ideig elállnak. Ezek közé tartozik a habcsók, a  különböző gyümölcskenyerek, a mandulás keksz , de a következő aprósüteményekből  bármelyik, van amelyiket sütni sem kell.

Szerecsenkocka

 15 dkg vajat vagy margarint 4 tojássárgájával, 12 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 10 dkg puha csokoládéval és 10 dkg durvára vágott dióval összedolgozzuk. A tojások kemény habját beleforgatjuk.

2 ujjnyi vastagon egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és először nagy, majd közepes lánggal kb. 25 percig sütjük. A tetejét még melegen baracklekvárral megkenjük, és dióval díszítjük. Kihűlve vágjuk kockákra.

 

Meggyes kókuszos

 15 dkg vajat, margarint, 25 dkg finomlisztet, 8 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, mokkáskanál reszelt citromhéjat összedolgozunk, és egy nagy tepsibe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 15 perc alatt megsütjük. Amíg hűl, 10 tojás fehérjét 30 dkg cukorral, 10 dkg kókuszreszelékkel kevergetve felforralunk, majd 5 dkg finomlisztet beleszórunk. A tűzről lehúzzuk, és a tésztára öntjük. Kimagozott meggybefőttel megszórjuk,kókuszreszelékkel meghintjük, és a sütőben kis lánggal 30-35 percig szárítjuk

 

Gyümölcsös marcipánkenyér

40 dkg natúr marcipánt sütőben képlékenyre langyosítunk. 20 dkg lereszelt háztartási kekszet, 30 dkg apróra vágott, vegyes aszalt gyümölcsöt és 10 dkg narancslekvárt gyúrunk bele. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fólián karvastagságú rúddá formázzuk, újabb 1 órát hűtjük. 25 dkg olvasztott étcsokoládéval bevonjuk a tetejét. Szeletelve rakjuk tálra.