Túl az édes, epres fogásokon
Európában a XVII. századig csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent), chilei útjáról öt tő epret hozott haza, és a kertjében elültette. Így hát az utókor a kapitánynak nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet. Akik pedig a szokásos édesen elkészített epres fogásokon túl mással is megpróbálkoznának, azok az alábbiakat ajánljuk.
Az Infórádió Tálaló című műsorában több különleges eperrecept hangzott el. Ezek leírását erre a linkre kattintva érhetik el, de a keresőbe beírva számtalan eperrel készült étellel is megismerkedhetnek.