Piacon az elegáns spárga

Javában tart a sárgaszezon. Ez a dekoratív és drága zöldféle önmagában is élvezhető párolva, főzve, olvasztott vajban megforgatva, de ha kiadósabb formában szeretnénk tálalni, akkor érdemes valami nemes húsfélével gazdagítani. A zsenge spárgához például kitűnően illik a bárányhús. E heti fogásunk ezt bizonyítja.

Az Infórádióban elhangzott többféle  spárgareceptet a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják, további spárgával készült fogásokat pedig a keresőben beírva találhatnak.

Spárgaragu húsgombóccal

Hozzávalók:

a húsgombóchoz:

  • 40 dkg kétszer ledarált borjúhús
  • őrölt bors
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

a főzéshez:

  • 5 dl húsleves ( bio leveskockából is készülhet)

a raguhoz:

  • 80 dkg spárga
  • diónyi vaj
  • 1 narancs héja
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt bors
  • csipetnyi cukor
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 deci tejszín

Először a húsgombócot készítjük el. A finomra darált húst sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a tojással meg a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Ha van maradék húslevesünk, akkor abban, ha nincs, 5 deci vízben feloldott leveskockából készült lében lefedve 5 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, és 2-3 centis ferde darabokra vágjuk. A húslevesben fövő gombócokhoz adjuk – a levét nem kell leszűrni -, a vajat belemorzsoljuk, a narancshéjat beledobjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük. Ismét lefedjük, és addig főzzük, amíg a spárga meg nem puhul. Ekkor a narancshéjat kivesszük belőle, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és a ragu levét mártásszerűen besűrítjük vele. Ha kell, utánasózzuk-borsozzuk.

Elkészítési ideje : 50 perc

Tipp:

  • A  spárga tisztítása kétségtelenül fárasztó, mert minden szálról gondosan le kell húzni vékony külső hártyát, s a végét levágni.
  • A spárgát mindig sós, cukros, esetleg  néhány csöpp citromlével is ízesített vízben főzzük, hogy az ízei  igazán jól  érvényesüljenek.
  • Ha nincs bárányhúsunk, természetesen elkészíthető a húsgombóc  szárnyas vagy vegyes  sertés és marha darált húsból, de ilyenkor fűszerezésének a hús fajtájához igazodva enyhébbnek, vagy karakteresebbnek kell lennie.