Piacon az elegáns spárga
Javában tart a sárgaszezon. Ez a dekoratív és drága zöldféle önmagában is élvezhető párolva, főzve, olvasztott vajban megforgatva, de ha kiadósabb formában szeretnénk tálalni, akkor érdemes valami nemes húsfélével gazdagítani. A zsenge spárgához például kitűnően illik a bárányhús. E heti fogásunk ezt bizonyítja.
Az Infórádióban elhangzott többféle spárgareceptet a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják, további spárgával készült fogásokat pedig a keresőben beírva találhatnak.
Spárgaragu húsgombóccal
Hozzávalók:
a húsgombóchoz:
- 40 dkg kétszer ledarált borjúhús
- só
- őrölt bors
- 1 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
a főzéshez:
- 5 dl húsleves ( bio leveskockából is készülhet)
a raguhoz:
- 80 dkg spárga
- diónyi vaj
- 1 narancs héja
- reszelt szerecsendió
- só
- őrölt bors
- csipetnyi cukor
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 deci tejszín
Először a húsgombócot készítjük el. A finomra darált húst sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a tojással meg a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Ha van maradék húslevesünk, akkor abban, ha nincs, 5 deci vízben feloldott leveskockából készült lében lefedve 5 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, és 2-3 centis ferde darabokra vágjuk. A húslevesben fövő gombócokhoz adjuk – a levét nem kell leszűrni -, a vajat belemorzsoljuk, a narancshéjat beledobjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük. Ismét lefedjük, és addig főzzük, amíg a spárga meg nem puhul. Ekkor a narancshéjat kivesszük belőle, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és a ragu levét mártásszerűen besűrítjük vele. Ha kell, utánasózzuk-borsozzuk.
Elkészítési ideje : 50 perc
Tipp:
- A spárga tisztítása kétségtelenül fárasztó, mert minden szálról gondosan le kell húzni vékony külső hártyát, s a végét levágni.
- A spárgát mindig sós, cukros, esetleg néhány csöpp citromlével is ízesített vízben főzzük, hogy az ízei igazán jól érvényesüljenek.
- Ha nincs bárányhúsunk, természetesen elkészíthető a húsgombóc szárnyas vagy vegyes sertés és marha darált húsból, de ilyenkor fűszerezésének a hús fajtájához igazodva enyhébbnek, vagy karakteresebbnek kell lennie.