Sörtészta avagy Orly titka

Sörtésztában leginkább halat, zöldséget, esetleg gyümölcsöt szokás sütni, mert ezek rövid idő alatt is könnyen megpuhulnak, a sörtészta pedig közben nem sül sötétre, szép aranysárga marad. Ez az eljárás alig kíván nagyobb időráfordítást, mint a hagyományos, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába történő panírozás, viszont vitathatatlanul könnyebb a végeredmény. A sörtésztában sült falatokra szokás azt mondani: Orly módra készült. Orly Párizs közelében fekvő francia város. (Például a sörtésztában  sült süllő franciául   így szerepel  az étlapokon: filets de sandre a l’ Orly).

Sörtészta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2,5 dl sör
  • 5 evőkanál liszt

A tojások sárgáját, a sört és a lisztet habverővel, vagy ami még jobb, mixerrel sima, sűrű palacsintatésztává keverjük. Fél óráig állni hagyjuk. A sütés előtt a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan tésztába forgatjuk. Ezután a sütnivalókat egyenként belemártjuk és a forró olajban 2-3 percig sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve a zsiradékot hagyjuk lecsöpögni róla. Képünkön sörtésztában sült ananászt láthatnak.

Tipp:

  • Az hogy a sütéshez olajat, zsírt vagy növényi zsiradékot használunk, ízlés és alapanyag  dolga.
  • Vajat semmi esetre se használjunk, mert nem lehet vele megfelelően magas hőfokon sütni. A sütéshez 180°C a legjobb. (Az olajsütőnél ez automatikusan beállítható.)
  • A hagyományos serpenyő esetében a hőfokot pontosan ellenőrizni kell: ha egy fakanál nyelét a zsiradékba merítve buborékokat látunk, akkor megfelelő a hőmérséklet. Fontos: soha ne süssünk nagyon sokat egyszerre, mert túl hamar kihűl a zsiradék, és amíg ismét megmelegszik, addig a tészta meg szívja magát, és elveszíti ropogósságát.