Használjuk el a tavalyit!
Öreg krumpli nem vén krumpli mondhatnánk, de nem lenne igazunk. A tavalyi burgonya már csirázni kezd, a héja összeráncosodik, mindenképp veszít az ízéből és a minőségéből. Jól tesszük, ha minél előbb felhasználjuk. A már nagyon unalmast főtt és sült krumpli meg a krumplipüré mellett van néhány jó ötlet, amivel új formában lehet tálalni. Például leszeletelve tésztába forgatva ropogósra sütni. Ha ráadásul még egy kevés friss zöldfűszert: rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát is szórunk a tésztájába, tavaszias fogásként is elmegy.
Hasonló receptek az Inforádió adásában elhangzottak között találhatóak, a mellékelt Tálaló linkre kattintva elérhetőek.
Bundás burgonyaszirom
Hozzávalók:
- 4 közepes burgonya
- 3 tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- fél kiskanál só
- fél mokkáskanál frissen őrölt fekete bors
- zöldfűszer: metélőhagyma, rozmaring, kakukkfű
- a sütéshez: olaj
A burgonyát megtisztítjuk, majd nagyon vékonyan fölszeleteljük; erre a célra tökéletesen jó a burgonyahámozó vagy az uborkagyalu is. A tojásokat felverjük, a lisztet bele keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított zöldfűszerrel ízesítjük. A burgonyát beleforgatjuk. Olajba mártott evőkanállal a masszába nyúlunk úgy, hogy 2-3 krumpli szeletnél több ne kerüljön bele. Forró olajba dobjuk, és kb. 4 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Papír törölközőre szedve lecsöpögtetjük. Azon melegében kínáljuk.
Tipp:
- Friss zöldsalátával még önálló ételként is elmegy.
- A tésztáját mindenféle fűszerrel megbolondíthatjuk: csípős chilivel, egzotikus curryporral, kurkumával, gyömbérporral, reszelt szerecsendióval stb.,