Kiskertemben bodza rózsával

Nincs a bodzánál életképesebb bokor, már mindenütt megtelepedett a kertben. Idén a futórózsa fölé magasodva nyitotta ki fehér ernyőit. Gyönyörű látvány és megható felfedezés, hogy mindkettő  hasznosítható, a rózsaszirmokat meg lehet szárítani a karácsonyi potpurriba, de cukrozva és dzsemnek megfőzve is eltehető, a bodzavirágot én a magam részéről megszárítom teának, és sok szörpöt is főzök belőle. Most tanultam egy új, könnyen megjegyezhető receptet, amit azonnal megosztok a bodzarajongókkal.

Ennek a szörpnek vitathatatlan elönye, hogy nem kell bele tartósítószer, mert a hő sterilizálja  a szörpöt,  hátránya, hogy a hőre bomló C-vitamin tartalma elvész. Érdemes ezért egy kis friss citromlével ízesítve kínálni.

Bodzaszörp kettesével

Hozzávalók:

  • 20 tenyérnyi bodzavirág
  • 2 evőkanál citromsav
  • 2  biocitrom
  • 2 liter víz
  • 2 kg cukor

A 20 darab megmosott száráról lecsipkedett bodzavirágot 2 liternyi vízbe dobjuk, amiben feloldottuk 2 evőkanál citromsavat, és belekarikázzuk a 2 citromot. 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, beleszórjuk a cukrot, és ha az is elolvadt, a szörpöt jól záródó üvegekbe töltjük. Lezárjuk, nagy befőző lábasba állítjuk, és annyi vizet töltünk rájuk, amennyi mindet ellepi. A lábast lefedjük, és a vizet lassan melegíteni kezdjük. Amikor gyöngyözve forrni kezd, akkor 15-20 percig így hagyjuk, majd a tüzet elzárjuk, és a szörpöt a vízben hagyjuk kihűlni, ami másnapig is eltarthat. Csak akkor szedjük ki, ha a teljesen kihűlt. Az így eltett szörp biztosan  eláll.

Tipp:

  • Arányosan több vagy kevesebb bodzavirágból is készíthetjük.
  • Csak olyan virágokból szabad elkészíteni, amit forgalmas utaktól távol szedtünk.