Fánk és flipp kávéból

 

Szép emlékű szerkesztőségi napjaimban kollegáimmal rendszeresen elzarándokoltam egy közeli cukrászdába kávéfánkot enni. Ennél könnyedébb finomabb, habosabb süteményt sose kóstoltam. Olyannyira cukrászati műremeknek tűnt, hogy eszembe se jutott megpróbálkozni otthoni elkészítésével. Ez a művelet csak türelmeseknek, és gyakorlottaknak ajánlott, de  fantasztikus sikerrel kecsegtet. Itt a receptje,és hozzá egy „kontyalávaló” kávés csokis finomságé.

 

Kávéfánk

Hozzávalók: (6 darabhoz)

  • a  tésztához:
  • 6 tojássárgája
  • 14 dkg rétesliszt
  • 0.5 víz
  • 12 dkg cukor
  • 6 tojásfehérje
  • a töltéshez:
  • 5 dkg sárgabaracklekvár
  • 3 dl édes tejszín
  • rövidre főzött, erős eszpresszókávé
  • a  kávémázhoz:
  • 25 dkg por cukor
  • rövidre főzött, erős eszpresszókávé

A tésztához a tojások sárgáját 2 evőkanál liszttel, a cukor felével meg a vízzel simára keverjük, majd a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk. Közben apránként a megmaradt lisztet is beleszórjuk. A masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 12 pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk. Az aljuk ellapul ugyan, de ettől nem kell megijedni, sütés közben megnőnek. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 185°C) 10-12 percig sütjük. Ezalatt a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni az ajtót). Ezután a sütő hőmérsékletét fokozatosan csökkentjük, azaz 2-3 percenként 10-15°C-kal lejjebb vesszük, és a fánktésztákat így még 12- 15 percig sütjük, jobban szólva, szárítjuk. Ha kihűltek, félbevágjuk, belsejüket kivájjuk, így készítünk helyet a tölteléknek. Ez után 2-2 kivájt felet a szélükön sárgabaracklekvárral összeragasztunk úgy, hogy üregük egymással szembe nézzen. Hideg helyen hűlni hagyjuk, hogy a lekvár jól megkössön. Közben a kávémázhoz a porcukrot átszitáljuk, és a kávéval jó sűrű, kenhető masszává keverjük. A fánkokat egyenként kávémázba forgatjuk különösen ügyelve arra, hogy a tetején szépe sima bevonatot kapjuk. Rácsra vagy sütőpapírra rakjuk és megvárjuk, amíg a bevonatuk megszilárdul. Végül a tetejükből egy-egy kalapot levágunk, így látható válik a kivájt üreg, amit a kávéval összekevert tejszínhabbal megtöltünk. Sőt a tetejére rá is halmozunk egy nagy adagot, végül és a kalapokat ráillesztve kínáljuk.

 Tipp

  • A kávét egészen kevés, vízben feloldott neszkávéval helyettesíthetjük
  • A kávémázhoz van, aki a cukrot 1.5 deci vízzel felfőzi, majd hidegvízbe állítva kihűti, utána pedig fakanállal jó pépesre keveri. Ezt azután a fekete kávéval felengedve, ismét felforralja, és máz sűrűségűre besűríti. Ebbe forgatja bele a fánkokat.

Kávés csokiflipp

Hozzávalók:

  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 l tej
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 dl erős feketekávé
  • 3 tojássárgája
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 5 dl tiszta vodka
  • fél rúd vanília

 

A cukorból 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a tejjel, a vaníliás cukorral és a kávéval együtt felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a félretett cukorral habosra keverjük, és a kissé kihűlt tejeskávét belecsorgatjuk. A tűzre visszatesszük, és kevergetve sűrűre főzzük. Ezt követően a lángot egészen kicsire mérsékeljük, és a csokoládét a tejes, tojásos krémbe tördeljük. Addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad. Megvárjuk, amíg kihűl majd, a vodkát beleöntjük. Egy jól záródó, nagy üvegbe töltjük, a vaníliarúdat beletesszük, és lezárva, szobahőmérsékleten egy hétig érleljük, de közben naponta többször felrázzuk. Felbontás után hűtőszekrényben tartandó.