Eper

A XVII. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent), chilei útjáról öt tő epret hozott haza, és a kertjében elültette. Így hát az utókor a kapitánynak nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet.

Bazsalikomos, mandulás epersaláta

Bazsalikomos epersaláta Hozzávalók:
  • 5 dkg mandula
  • 1 kis fej jégsaláta
  • 50 dkg eper
  • 1 evőkanálnyi friss bazsalikomlevél
a salátaöntethez:
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • késhegynyi só és őrölt bors
  • 8 evőkanál  hidegen sajtolt olaj (lehetőleg mandula- vagy dióolaj)

A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd szárazon aranysárgára pirítjuk. A salátát leveleire szedjük, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk és ujjnyi széles csíkokra metéljük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket félbe, vagy negyedekbe vágjuk. A bazsalikomlevelet megmossuk és felaprítjuk. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A borecetben a sót kiskanállal kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is beledolgozzuk. 4 evőkanálnyit a tálaláshoz félreteszünk, a többibe beleforgatjuk a salátát, 2-3 percig állnyi hagyjuk, majd négy tányéron elosztjuk. Az epret a tetejére halmozzuk, a maradék öntettel meglocsoljuk. A bazsalikommal meg a mandulával megszórva azonnal tálaljuk.


Epres csirkesaláta

Eper Hozzávalók:
  • 30 dkg sült csirkemell
  • 40 dkg eper
  • 2 evőkanál citromlé
  • durvára tört bors
  • 1 csomó újhagyma
az öntethez:
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 8 evőkanál fehérbor
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 fejes saláta

A sült csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Az epret megmossuk, szárát lecsípjük, a nagyobb gyümölcsszemeket elfelezzük. A citromlével meglocsoljuk, a borssal megszórjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. Az öntethez az ecetet a fehérborral meg a mustárral összekeverjük, ha kell, megsózzuk. A csirkehúst, az epret és az újhagyma karikákat az öntetbe forgatjuk. A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárogatjuk, majd kézzel kis darabokra tépkedjük, és egy nagy, vagy négy kicsi tálat kibélelünk vele. Az ízes epres hagymás csirkehúst a közepére halmozzuk, és friss pirítóssal azonnal kínáljuk.


Eper Romanoff módra – ínyenceknek

Eper Romanoff módra Hozzávalók:
  • 1 kg eper, 1 evőkanál cukor
  • késhegynyis só
  • fél evőkanál frissen őrölt bors
  • 4-5 evőkanál édes vörösbor
  • 3 dl tejszín

Az epret megmossuk, lecsumázzuk és a nagyobb szemeket félbevágjuk. A cukrot, a sót meg a borsot a borba keverjük. Az eperre öntjük és kb. 10 percig így érleljük. A tejszínből kemény habot verünk, és négy tányéron elosztjuk. A fűszeres epret a közepére púpozzuk s azonnal tálaljuk.