Újburgonya
A kalóriaszegény (10 dekában 80 kalória van), tápláló és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag burgonya nagyon sokféleképpen elkészíthető, és igaz ez a újburgonyára is. Előnye, hogy ellentétben a húsfélékkel, nem emeli a vérzsírok szintjét, s jótékonyan hat a magas vérnyomásra is. Közvetlenül a héja alatt található a legtöbb vitamin és értékes anyag. Az újburgonyát nem is kell meghámozni, elég ha egy kefével, vagy dörzsivel a könnyen lehámló réteget ledörzsöljük a szemekről. A biológiai módszerekkel termesztett burgonya héjával együtt fogyasztható.
Szardíniai újburgonya
Hozzávalók:- 1,2 kg újburgonya
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál rozmaring
- só, őrölt bors
- 20 dkg olajbogyó vegyesen
- 1 dl száraz fehérbor
Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és konyharuhában megszárogatjuk. Az olajat egy tepsibe öntjük, és a burgonyát beledobjuk. A fokhagymát lehéjazva durvára vágjuk. A rozmaring leveleinek felét a szárról lecsipkedjük. Mindkettőt a burgonyára szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a maradék rozmaringszálat a tetejére fektetjük. Sütőben a közepesnél erősebb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 40-45 percig sütjük. Az olajbogyót kimagozzuk, a nagyobb szemeket félbe is vágjuk. Ezután a pirosra sült burgonyát tepsistől a tűzhely lapjára tesszük, az olajbogyót közészórjuk, és a bort aláöntjük. Fölforraljuk, és azonnal tálaljuk.
Görögös újburgonya
Hozzávalók:- 40 dkg egyforma szemű újburgonya
- 6-8 közepes paradicsom
- 20 dkg olajos fetakocka (különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható)
- 1 kis kanál szárított oregano
- 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
- 20 dkg gépsonka vagy főtt füstölt tarja
- késhegynyi frissen őrölt bors
- fél csokor petrezselyem
Az újburgonyát megtisztítjuk, egyenként hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra daraboljuk. A sajtról 2 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oregánóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan fölszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.
Joghurtos újburgonya-saláta
Hozzávalók:- 50 dkg újburgonya
- só
- 2 duci újhagyma
- 4 piros retek
- őrölt fekete bors
- 3-3 evőkanál majonéz és joghurt
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor bazsalikom
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 szép paradicsom
Az újburgonyát alaposan megmossuk, héját ledörgöljük, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kíméletesebb megoldás, ha a burgonyát szűrőbetétbe rakjuk, és gőzben pároljuk meg. Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, az előbbit karikákra szelve gyűrűire szedjük, az utóbbit félfőre vágjuk. A burgonyával együtt tálba halmozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A majonézt a joghurttal és a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, leheletnyit ezt is megsózzuk, megborsozzuk, végül a hagymás, retkes burgonyával összekeverjük. Tálalásig hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízei összeérjenek.
Indiai fűszeres újburgonya
Hozzávalók:- 1 kg apró újburgonya
- 1 kiskanál édesköménypor
- 8 dkg vaj
- 1 kiskanál kurkuma
- 1 mokkáskanál erős pirospaprika
- 3 dl joghurt
- só
- 1 fél csokor petrezselyem
- 1 kis hegyes, erős paprika
- késhegynyi fehér bors
- olaj
A burgonyát alaposan megmossuk, héját ledörzsöljük. Bő olajban világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. A köményport a vajban 1 percig pirítjuk, ezután a kurkumát, a pirospaprikát és a joghurtot is belekeverjük. A sült burgonyát beledobjuk, megsózzuk, majd 1 pohár vízzel felöntjük, és jól összeforraljuk. Az apróra vágott petrezselymet és zöldpaprikát rászórva, fehér borssal meghintve, forrón tálaljuk.