Csirkecombok
Friss fejes saláta megjelenésével most érkezett el az „idei” rántott csirkecomb ideje, de minden évszakban kitűnő választás. Azért, hogy igazán jóízű pecsenyét kapjunk, érdemes a combokat a sütés előtt előkészíteni. Miután megmostuk, és a nedvességet leitattuk róluk, a húst a csont mellett éles késsel vágjuk be, majd a combokat köröskörül alaposan sózzuk be, és legalább egy fél órát hagyjuk állni. Erre azért van szükség, hogy a só a húst jól átjárja, és az amúgy kissé jellegtelen csirkehúsnak karaktert adjon.
Fűszeres rántott csirkecombok
Hozzávalók:- 8 rántani való csirkecomb
- 10-15 dkg liszt
- 3 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 csokor friss vagy 1 kiskanál szárított kukkfű
- só
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál pirospaprika
- olaj
A csirkecombokat besózzuk, és állni hagyjuk, de sütés előtt a nedvességet leitatjuk róluk. A bundázáshoz a zsemlemorzsát összekeverjük a megmosott, lecsipkedett és apróra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel, majd a pirospaprikával is. Ezután a csirkecombokat a szokásos módon lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd a fűszeres zsemlemorzsába bundázzuk. A húsok egyik oldalát bő, forró olajban, fedő alatt aranysárgára pirítjuk, majd a megfordítjuk, és immár fedő nélkül fejezzük be a sütést.
Mézes-mázas csirkecomb
Hozzávalók:- diónyi vaj
- 1 kis vöröshagyma
- 0,5dl ketchup
- 1 dl bor
- néhány csepp borecet
- kiskanálnyi méz
- kiskanálnyi mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
Egy nagy tűzálló tálat, vagy tepsit kiolajozunk, a combokat egymás mellé belefektetjük, és forró (200°C-os) sütőben félig megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a vajban megfuttatjuk. Ezután a ketchuppal, borral felengedjük, a borcettel, mézzel, mustárral, az átpréselt fokhagymával, sóval és borssal kellemesen pikánsra ízesítjük. Néhány percig forraljuk, majd a félig sült combokat ezzel a mártással megkenjük, és a sütőbe visszatolva – már csak közepes lánggal, nehogy a méz miatt a csirke megégjen, teljesen puhára sütjük. Nyáron, a szabadban roston is elkészíthetjük, úgy hogy sülés közben a húst a mártással kenegetjük.
Mazsolás, almás csirkecomb
Hozzávalók:- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál fehérbor
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál mazsola
- 4 csirkecomb
- só
- 6 dkg vaj
- 4 közepes savanykás, kemény alma
- 1 púpozott kiskanál finomliszt
A bort meg a cukrot két deci vízben kevergetve föloldjuk, a mazsolát beleszórjuk, és 1-2 órán át duzzadni hagyjuk. A csirkecombok bőrét lehúzzuk, a húsát besózzuk és félretesszük, amíg a mazsola ázik. Ezután a vajon körös-körül megpirítjuk. A mazsolát áztatólevével együtt ráöntjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, és magházát eltávolítjuk. A gyümölcsöt egy centis kockákra vágjuk, majd a teljesen puha mazsolás csirkecombokhoz adjuk. További 5 percig főzzük, végül a levét egy kevés vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Jó, ha tálalás előtt legalább fél óráig áll, hogy az ízei beérjenek.