Sajtos Manyó módra

Édesanyámat Manyónak hívták legközelebbi barátai, de még apám is. Sokat sütött-főzött, sok jó receptje maradt ránk, de így ünnepek táján a bejgli mellett a  sajtos, sós stangli illata töltötte be a lakást. Ez egy nagyon egyszerű, nagyon hálás, sós sütemény, nem lehet elrontani, legfeljebb odaégetni. Érdemes sokat, többféle formájút és fűszerezésűt sütni, mert sokáig eláll.

 

 

Sütés közben figyelni kell, egy adag akár negyed óra alatt is elkészülhet. Nem szabad a tetejét, megpirítani, szép világosnak kell maradnia. Mondhatni ez egy szőke sütemény.

Sajtos Manyó módra

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 dl tejföl
  • nagy csipet só

1. A sütőt bekapcsoljuk, és 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165°C) beállítjuk, hogy előmelegedjen. Lisztet a langyos vajjal a reszelt sajttal, a tejföllel és sóval jól összegyúrjuk. (Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, mert ebből mégiscsak sós sütemény lesz.) Cipókat formálunk belőle, és egy fél órát hagyjuk pihenni.

 

 

 

2. Belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastag lehetőleg téglalap alku tésztává kinyújtjuk. Nem kell vastagabbra, mert sütés közben megnő.

 

 

 

 

 

3. Derelyevágóval szabályos lappá vágjuk, a leeső részeket félretesszük, majd a végén mindet összegyúrjuk, és ismét felhasználjuk. Ezután a tésztából ujjnyi széles 10-12 centi hosszú stanglikat vágunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. A tetejüket felvert tojással gondosan bekenjük. mert ettől lesz szép fényes. Díszítésül, ízesítésül a vagy reszelt sajttal, vagy köménymaggal, esetleg pirospaprikával megszórjuk, lehet egy adagot többféleképpen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A stanglikat egy kés hegyével ügyesen elválasztjuk egymástól, így könnyebb lesz a tepsire rakosgatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Egy nagy lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk és a stanglikat egymástól fél centi távolságba belefektetjük.

 

 

 

 

 

 

 

.

7. Sütés után tálra rakjuk, de csak kihűlve kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Tipp:

  • Természetesen nem csak stanglikat, hanem négyszög, háromszög, és káró alakú darabokat is formálhatunk a tésztából.
  • Különlegesen finom és fűszeres ízű lesz, ha durvára tört koriandermaggal szórjuk meg.
  • Hosszú ideig eláll, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni belőle. Tésztáját akár mélyhűthetjük is.