Kezdőknek is: sajtos pirítós
Sütés-főzésben járatlanoknak is bátran ajánlható kitűnő és roppant egyszerűen elkészíthető vendégváró meleg falat a sajtos pirítós. Biztos siker, mert ínycsiklandó illata betölti az egész lakást, nem lehet ellenállni neki. Érdemes ezért nagyobb adagot készíteni, sőt a krémből és kenyérből még tartalékolni is, mert valószínű mindenki repetázni akar. Remek borkorcsolya, de még tinédzser bulikon is sikert arat. Nem beszélve arról, hogy finom és mutatós levesbetétként is szolgálhat.
Sajtos pirítós
Hozzávalók (4 személyre)
- 12 szögletes szendvicskenyér szelet
- 2 tojás
- só
- 1 dl tejföl
- 5 dkg reszelt sajt (a fele lehet füstölt)
Először a sajtos krémet készítjük el, amihez a tojásokat villával felverjük, megsózzuk, majd a tejfölt simára keverjük benne. Végül a reszelt sajtot is beleforgatjuk. A kenyérszeleteket átlósan keresztbe vágjuk, így csinos háromszögeket kapunk, melyeket tepsire rakunk és grillsütőben (vagy sütőben felső lánggal) felülről megpirítunk. Ezután egyenként megfordítjuk, hogy a megpirult felük kerüljön alulra, és a tetejüket a sajtos krémmel megkenjünk. Visszatesszük a tepsire, és így folytatjuk a sütést. Végig figyeljük, mert nagyon hamar pirulni kezd, és nem szabad túlsülnie, akkor jó, ha szép aranysárga színt kap. Azon forrón tálra rakjuk és kínáljuk.
Elkészítési ideje: 30 perc
Tipp:
- Ha vendégeknek nagyobb adagot – akár több tepsinyit – szeretnénk kínálni, előre is dolgozhatunk is. A pirítósokat egészen az utolsó fázisig elkészítjük, azaz a sajtos krémmel is megkenjük, Miután percek alatt megpirulnak, a tepsiket ezután egymás után a forró sütőbe tolhatjuk. A grillezés illetve a felső láng használata fontos, mert a tetejüknek meg kell pirulnia.
- Ez a pirítós krémlevesekhez is kiváló levesbetét, amit nem a levesben, hanem mellé kínálunk. Szépen tálalható, akár a tányér szélére rakva, vagy ha krémleveseket csészében tálalunk a csészealjra.