Olaszos receptek

Az olasz gasztronómia milánói makarónija, bolognai spagettije világhírű, s már meghonosodott a magyar konyhában is, de van számtalan más, szokatlan tésztafogásuk is, amit bátran kipróbálhatunk. Különösen így kora tavasszal vágyunk már valamilyen könnyű, zöldséges  fogásra. Ezek a tésztatételek ízükben, színűkben  ezt az igényünket kielégítik.

Libacombos, káposztás tészta

Hozzávalók:
  • 1 vöröshagyma
  • 7-8 dkg vékony szelet húsos szalonna
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szép libacomb
  • 1 sárgarépa
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2-3 dl húsleves
  • só, őrölt bors
  • 30 dkg szép zöld kelkáposzta
  • 35 dkg rövidcső tészta
  • fél csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyem

A megtisztított hagymát finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Először a szalonnát kissé átsütjük, majd az olajat is hozzáadjuk és hagymát rádobjuk. Kis lángon 8-10 percig pároljuk-pirítjuk. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvadt, a hagyma pedig szép aranysárga színt kapott. Közben a libacombot kicsontozzuk, bőrével együtt 3×1 centis csíkokra vágjuk. A hagymás szalonnára dobjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és ezt is hozzáadjuk. A borral és egy kevés levessel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. puhára pároljuk, közben elfövő levét időnként levessel pótoljuk. Amíg a hús fő, a kelkáposztát kis ujjnyi csíkokra metéljük. A tésztát lobogva forró vízben kifőzzük, de 3 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, a kelt is beleszórjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az ízes libaraguval összekeverjük. Végül fölaprított zellerzölddel és petrezselyemmel megszórjuk.


Zöldbabos, bazsalikomos spagetti

Zöldbabos, bazsalikomos spagetti Hozzávalók:
  • 2 burgonya
  • 10-15 dkg mélyhűtött zöldbab
  • 40 dkg spagetti
a mártáshoz:
  • 1-1 maréknyi fenyőmag és friss bazsalikomlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • 4-4 dkg reszelt parmezán és valamilyen más kemény sajt
  • 8-9 evőkanál olívaolaj

Először a mártást készítjük el. Ehhez a fenyőmagot a bazsalikomlevelekkel és a meghámozott fokhagymagerezdekkel mozsárban péppé törjük, de az is jó, ha merülőmixerrel pürésítjük. Utána megsózzuk, a kétféle reszelt sajtot meg az olívaolajat beledolgozzuk, és félretesszük. (Ezt az olaszok pestonak nevezik.) A burgonyát meghámozzuk, egy centis kockákra vágjuk, és kb. 3 liter vízbe szórjuk. 5 percig főzzük, majd a zöldbabot is beledobjuk. Megsózzuk, 2-3 percnyi forralás után a spagettit is hozzáadjuk. Kb. még 10 percig főzzük, azután leszűrjük. Főzőlevéből 2-3 evőkanálnyit a bazsalikomos mártásba keverünk, majd a jól lecsöpögtetett tésztát beleforgatjuk. Tálaláskor a tetejére még szórhatunk reszelt sajtot.


Pavlova torta

Pavlova torta Hozzávalók: a habkoszorúhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • néhány csepp ecet
  • csipetnyi só
  • 20 dkg cukor
  • néhány csepp vaníliaaroma
  • 8-l0 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
a töltelékhez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg étcsokoládé vagy gyümölcs

A tojásfehérjéket az ecettel és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, miközben a cukrot hozzáadjuk és a vaníliaaromát is belecsöpögtetjük. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a kemény tojáshabot belesimítjuk úgy, hogy a forma szélén körös-körül magas pereme keletkezzen. Az apróra vágott dióval megszórjuk, és 140 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük, inkább csak szárítjuk, végül megvárjuk, amíg teljesen kihűl. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd a habkoszorú közepébe öntjük, s megvárjuk, míg megszilárdul. A tetejét durvára reszelt csokoládéval ­még szebb, ha csokoládéforgáccsal ­vagy friss gyümölccsel bőven megszórjuk, majd a tortakarikát óvatosan leemelve róla, tálra csúsztatjuk.