Öreg burgonya

Ez alkalommal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk tanácsokat. Megreszelt öreg krumpliból készül a svájci rösti, (igaz ezt előtte megfőzik), de a magyar konyhán is számtalan különböző elnevezésű változata ismeretes például tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt. Így nevezik ugyanis a hasonlóan sajttal és sonkával töltött, kirántott borjúszeletet, mióta XV. Lajos francia király az étel feletti elragadtatásának kifejezésére udvari szakácsának adományozta érte a kék szalaggal járó híres érdemrendet, a cordon bleu-t. (Cordon bleu – ejtsd: kordon blő,­ franciául annyit tesz: kék szalag.)

Tepsis reszelt burgonya

Tepsis reszelt burgonya Hozzávalók:
  • 1 kg sütni való, enyhén szétfövő burgonya
  • 3 evőkanál liszt
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna un. sliced bacon)
  • 1 kiskanál só
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál kukoricadara
  • 5 dkg vaj

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, és a liszttel összekeverjük. A kolbászt kis kockákra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk. Megsózzuk, szerecsendióval és a borssal fűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egy tepsit kibélelünk, majd a kolbászos reszelt burgonyát ráterítjük. A tetejét kukoricadarával meghintjük, és vajdarabokkal megszórjuk. Forró sütőben kb. 50 perc alatt pirosra, ropogósra, sütjük. Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk. Hidegen felkockázva nagyszerű sörkorcsolya.


Burgonyalepény cordon bleu

Burgonya cordon bleu Hozzávalók:
  • 1,2 kg nem szétfövő burgonya
  • 3 tojás
  • fél kiskanál só
  • őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 8 szelet lapkasajt
  • 8 szelet gépsonka
  • 1 evőkanál olvasztott vaj

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és reszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat felverjük és a reszelt burgonyával alaposan összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a burgonyamassza feléből, evőkanállal 8 egyforma, kb. egy centi vastag lepényt formázunk. A sajtlapokat félbehajtjuk, és egy-egy sonkaszeletbe tekerjük. Ezeket a burgonyalepényekre fektetjük, és a maradék masszával befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.


Pirított burgonyatallér gyömbéres almával

Pirított burgonyatallér Hozzávalók: az almapéphez:
  • 80 dkg savanykás alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • körömnyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 erős csöves paprika
  • őrölt fehér bors, só
a burgonyatallérhoz:
  • 50 dkg sütnivaló burgonya
  • 6 evőkanál olaj

Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete.