Öreg burgonya
Ez alkalommal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk tanácsokat. Megreszelt öreg krumpliból készül a svájci rösti, (igaz ezt előtte megfőzik), de a magyar konyhán is számtalan különböző elnevezésű változata ismeretes például tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt. Így nevezik ugyanis a hasonlóan sajttal és sonkával töltött, kirántott borjúszeletet, mióta XV. Lajos francia király az étel feletti elragadtatásának kifejezésére udvari szakácsának adományozta érte a kék szalaggal járó híres érdemrendet, a cordon bleu-t. (Cordon bleu – ejtsd: kordon blő, franciául annyit tesz: kék szalag.)
Tepsis reszelt burgonya

- 1 kg sütni való, enyhén szétfövő burgonya
- 3 evőkanál liszt
- 10 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg húsos füstölt szalonna un. sliced bacon)
- 1 kiskanál só
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- őrölt bors
- 2 evőkanál kukoricadara
- 5 dkg vaj
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, és a liszttel összekeverjük. A kolbászt kis kockákra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk. Megsózzuk, szerecsendióval és a borssal fűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egy tepsit kibélelünk, majd a kolbászos reszelt burgonyát ráterítjük. A tetejét kukoricadarával meghintjük, és vajdarabokkal megszórjuk. Forró sütőben kb. 50 perc alatt pirosra, ropogósra, sütjük. Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk. Hidegen felkockázva nagyszerű sörkorcsolya.
Burgonyalepény cordon bleu

- 1,2 kg nem szétfövő burgonya
- 3 tojás
- fél kiskanál só
- őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 8 szelet lapkasajt
- 8 szelet gépsonka
- 1 evőkanál olvasztott vaj
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és reszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat felverjük és a reszelt burgonyával alaposan összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a burgonyamassza feléből, evőkanállal 8 egyforma, kb. egy centi vastag lepényt formázunk. A sajtlapokat félbehajtjuk, és egy-egy sonkaszeletbe tekerjük. Ezeket a burgonyalepényekre fektetjük, és a maradék masszával befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
Pirított burgonyatallér gyömbéres almával

- 80 dkg savanykás alma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 közepes vöröshagyma
- körömnyi friss gyömbér
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 erős csöves paprika
- őrölt fehér bors, só
- 50 dkg sütnivaló burgonya
- só
- 6 evőkanál olaj
Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete.