Simoncsics

 

 

HETI AJÁNLAT: UBORKÁS SPÁRGAKRÉMLEVES HIDEGEN

uborkasspargakremlevesNyáron gyakran főzünk hideg leveseket, többnyire gyümölcsből. Ezekkel az a gond, hogy úgy vannak ízesítve, mint a kompótok, azaz édesek. Tény hogy finomak, ám desszertnek jobban elmennek, mint levesnek. A hideg zöldséglevesek választéka gyér, pedig pikásan ízesítve, joghurttal, tejszínnel dúsítva jégbe hűtve étvágygerjesztőek, és itt nem csak az ízre, hanem az étvágy felkeltésére, a gyomornak a következő fogásra való előkészítésére gondolok. A hideg uborkás spárgakrémleves ismeretlen, ám üdítő példa az elmondottakra.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: ZÖLDBORSÓ + 1

zoldborsofeszekbenEzúttal egy tavalyi és egy idei zöldségből alkothatunk egy részleteiben ismert, régi, de egészében új köretet. Pecsenyék és kissé szaftos sültek mellé köretként tálalható, de ha sütés előtt reszelt sajttal megszórjuk, akár egy vegetáriánus fogásnak is elmegy. A műsorban elhangzott receptjeinket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.

Bővebben...
 

BEFŐZÉS ÚJRA: CSERESZNYESAVANYÚSÁG

cseresznyekCseresznyéből néha olyan sok van, hogy nem győzzük enni. Ha már elég befőttet tettünk el (korábbi cseresznye receptjeink a mellékelt linken az Arcívumban találhatóak), és a mélyhűtőbe sem akarunk többet rakni, akkor még szóba jöhet, hogy a ropogósabb szemeket savanyúságként tartósítjuk. Elsősorban szárnyasok mellé kínálhatjuk télen, mert a gyümölcs kompótként, savanyúságként a fehér pecsenyék mellé illik igazán, de ezt a pikáns pálinkás változatot még hidegtálak díszítésére is használhatjuk.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: ÚJBURGONYA +1

karalabesujburgonyaTermesztését a történelem során hol tiltották, hol pedig gyógyítottak vele. Az újburgonya mára a koranyár egyik kedvenc zöldsége, amiben ráadásul se szeri se száma a sokféle ásványi anyagnak és nyomelemnek. Akinek magas a vérnyomása egyen sok krumplit, káliumtartalma fokozhatja a gyógyszerek hatását, és még a mennyiségét is csökkentheti.

Bővebben...
 

KISKERTEMBEN MÉZÉDES FAEPER


faeperKertünkben áll egy hatalmas eperfa, pontosan olyan, amiről Arany János Családi körének kezdő sorai szólnak: „Este van, este van, ki-ki nyugalomba!/Feketén bólingat az eperfa lombja.” Nem szederfa, ahogyan sokan tévesen nevezik, hanem eperfa. Nagy szemű, mézédes, fekete gyümölcsöt terem rajta, idén mázsányi. Aligha van gyümölcs, aminek az édességét ehhez lehetne hasonlítani. Amennyit csak tudunk, a fáról csipegetve befalunk. A többit a lombok alá terített fóliára rázzuk, és eltesszük télire. Mindenkinek ezt tanácsolom, mert a Jóisten nem azért adta, hogy a fán maradjon. És az nem baj, hogy kilójáért nem kell ezer forintot adnunk.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: TÖLTÖTT SZŰZTEKERCSEK NYÁRSON

toltottszuztekercsekVégre itt a szabadban sütés ideje. Sokan félnek a roston, nyárson sütéstől, mert úgy gondolják, különleges szakértelmet kíván. Különösen a fűszerezés. Pedig nincs ennél egyszerűbb, mert annyi jó, aromás fűszerkeverék kapható készen, hogy ezekkel gyerekjáték jó sülteket készíteni. De ha csak olajba kevert zúzott fokhagymával, sóval, borssal esetleg némi erős paprikával kenegetjük a pecsenyénket, akkor is jó eredményt kapunk.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: EPER + 1

epresturogombocLassan végére érünk az eperszezonnak, ezért használjuk ki, amíg csak kapható ez az édes, aromás, finomság. Valójában ez az első tavaszi szabadföldi gyümölcs, igazi vitalizáló, tele van folsavval, C vitaminnal, káliummal, de különösen életfontosságú mangánnal, aminek hiánya okozza a fáradékonyságot, idegességet, végtagfájdalmakat. Cserzőanyagai gyulladásgátlók, karotinban gazdag színezőanyaga véd a baktériumoktól. Ilyenkor érdemes befőzni, sőt finom édességeket készíteni eperrel. A túrógombóc jó példa erre, melyet az alábbiakban adunk közre.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Következő > Utolsó >>

31. oldal / 39