Simoncsics

 

 

TÁLALÓBAN: OLASZ TÉSZTÁK + 1

bolognaimeteltAz olasz gasztronómia bolognai spagettije világhírű, s már meghonosodott a magyar konyhában is, de nem is olyan egyszerű „összeütni”, mint első látásra gondoljuk. A mártás elkészítése szigorú szabályok szerint, szinte szertartásosan történik. Most közreadjuk, hogyan. Ráadásul nem is ragaszkodnak a spagettihez, gyakran tálalják hosszúmetélttel. Az olaszoknak számtalan más, szokatlan tésztafogásuk is van, amit bátran kipróbálhatunk. Ajánlott receptjeinket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül elolvashatják.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: CITROMOS TÚRÓTORTA

citromosturotortaTúrótortát sütni könnyű, mert az alapja többnyire egy egyszerű linzer vagy vajaspiskóta tészta. A továbbiakban pedig csak a túrókrémet kell összeállítani. A titka a jó keményre vert tejszínhab és a zselatin, ami „megfogja”. Nem kell félni, a zselatinpor vagy -lap zacskóján mindig olvasható a pontos használati utasítás, azt kell követni. Aki egyszer kipróbálta tapasztalhatja, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint egy rafinált krém összeállítása. Viszont nem szabad sokáig eltartani, a tejszínhab és a túró kényes hozzávalók.


Bővebben...
 

KISKERTEMBE BEKÖLTÖZÖTT A RUKKOLA

rukkolakertbenFűnyírás közben lettünk figyelmesek, a finom fűszeres illatra, ami a terebélyes oszlopos boróka környékéről szállt fel. Rövid keresgélés után megtaláltuk az okát. Rukkola volt, valahonnan beköltözött a bokor alá. Kis, élénk színű levelei hasonlítanak a pitypangéra. Hivatalosan levélzöldség, ám borsos, retekre, zsázsára emlékeztető csípős íze okán inkább zöldfűszerként ­salátákba keverve, szendvicsekbe vagy hideg, meleg fogások díszítésére­ használható.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: SPENÓT + 1

 

parajlevesZöld színét a klorofiltól kapta, ami a természet csodája; ez a festékanyag ugyanis a napból érkező fényenergiát értékes szénhidrátokká alakítja át, ezt fogyasztjuk el mi minden kanál spenóttal. Sokan azt gondolják a kerti labodával azonos, de csak rokonok, a libatop félék családjába tartoznak. A spenót áldás stresszes világunkban, mert bőséges A, B, C, E vitamin tartalma és ásványi anyagai, a kalcium, réz, vas, kálium, gyorsan feltöltik a kimerült szervezet tápanyagraktárait.

Bővebben...
 

TÁLALÓBAN: ÖREG KRUMPLI +1

poreskrumplilevesEzúttal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk ötleteket, nemcsak a híres szilvás gombóc tésztája készülhet belőle (és csakis ebből), hanem megreszelve számtalan fogás alapanyagául is szolgálhat. Főtt, tavalyi burgonyából készül a svájci rösti, de a magyar konyhán is számtalan változata ismeretes a zsírban sült reszelt krumplinak, például tócsi, tócsni, macok,cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt.

Krémleveshez például kifejezetten ajánlatos az öreg főznivaló krumpli, ráadásul póréhagyma is van még a piacon, így együtt egy jó kis párost alkotnak. A hagyma zöldjéből egy keveset felaprítva még a tetejére is szórhatunk, de a pirított szalonna az igazi koronája. Ez a leves heti +1 ajánlatunk, míg az  adásunkban ajánlott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.

Bővebben...
 

HETI AJÁNLAT: SZEZÁMOS CSIRKECSÍKOK

szezamoscsirkecsikokHirtelen szinte nyáriasra fordult az idő, ilyenkor könnyű, zöldséges falatokra vágyunk. A szezámmagos csirke ilyen napokra való. Ugyan a szójamártástól és szezámmagtól kicsit keleties beütésű, de éppen ezért különlegesen fűszeres, és ami a fő: roppant egyszerűen elkészíthető, akár kezdőknek is. A salátában szabad a választás, amihez hozzájutunk, az kerüljön bele. Aki idegenkedik a nyers gombától, el is hagyhatja.

Bővebben...
 

KISKERTEMBEN MÁR SZEDHETŐ A SÓSKA

kertisoskaElszaladt már április fele, és csak most kezdtem el veteményezni a kertben, így nem csoda, hogy a hirtelen nekilódult füvön kívül egyedül a tavalyi petrezselyem mutatkozik itt-ott. Ám a sóska, mintha kárpótolni akarna hirtelen harsány zöld leveleket növesztett, akkorákat, hogy már egy evésre valót le lehetett csipkedni róla. A sóskában az a nagyszerű, hogy semmit sem kell csinálni vele, legfeljebb a nagyobb gyomokat kiszedni körülette. Évről évre tovább szaporodik, kis bokrai már jókora területet beborítottak a kertben. Egyetlen gond, hogy nem csak mi, hanem a csigák is szeretik. Kedvencünk a sóskamártás, ami nálunk sosem vad savanyú, mert megszelídítjük.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Következő > Utolsó >>

33. oldal / 39