HETI AJÁNLAT: CITROMOS TÚRÓTORTA
Túrótortát sütni könnyű, mert az alapja többnyire egy egyszerű linzer vagy vajaspiskóta tészta. A továbbiakban pedig csak a túrókrémet kell összeállítani. A titka a jó keményre vert tejszínhab és a zselatin, ami „megfogja”. Nem kell félni, a zselatinpor vagy -lap zacskóján mindig olvasható a pontos használati utasítás, azt kell követni. Aki egyszer kipróbálta tapasztalhatja, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint egy rafinált krém összeállítása. Viszont nem szabad sokáig eltartani, a tejszínhab és a túró kényes hozzávalók.
|
Bővebben...
|
KISKERTEMBE BEKÖLTÖZÖTT A RUKKOLA
Fűnyírás közben lettünk figyelmesek, a finom fűszeres illatra, ami a terebélyes oszlopos boróka környékéről szállt fel. Rövid keresgélés után megtaláltuk az okát. Rukkola volt, valahonnan beköltözött a bokor alá. Kis, élénk színű levelei hasonlítanak a pitypangéra. Hivatalosan levélzöldség, ám borsos, retekre, zsázsára emlékeztető csípős íze okán inkább zöldfűszerként salátákba keverve, szendvicsekbe vagy hideg, meleg fogások díszítésére használható.
|
Bővebben...
|
TÁLALÓBAN: SPENÓT + 1
Zöld színét a klorofiltól kapta, ami a természet csodája; ez a festékanyag ugyanis a napból érkező fényenergiát értékes szénhidrátokká alakítja át, ezt fogyasztjuk el mi minden kanál spenóttal. Sokan azt gondolják a kerti labodával azonos, de csak rokonok, a libatop félék családjába tartoznak. A spenót áldás stresszes világunkban, mert bőséges A, B, C, E vitamin tartalma és ásványi anyagai, a kalcium, réz, vas, kálium, gyorsan feltöltik a kimerült szervezet tápanyagraktárait.
|
Bővebben...
|
|
TÁLALÓBAN: ÖREG KRUMPLI +1
Ezúttal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk ötleteket, nemcsak a híres szilvás gombóc tésztája készülhet belőle (és csakis ebből), hanem megreszelve számtalan fogás alapanyagául is szolgálhat. Főtt, tavalyi burgonyából készül a svájci rösti, de a magyar konyhán is számtalan változata ismeretes a zsírban sült reszelt krumplinak, például tócsi, tócsni, macok,cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt.
Krémleveshez például kifejezetten ajánlatos az öreg főznivaló krumpli, ráadásul póréhagyma is van még a piacon, így együtt egy jó kis párost alkotnak. A hagyma zöldjéből egy keveset felaprítva még a tetejére is szórhatunk, de a pirított szalonna az igazi koronája. Ez a leves heti +1 ajánlatunk, míg az adásunkban ajánlott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.
|
Bővebben...
|
HETI AJÁNLAT: SZEZÁMOS CSIRKECSÍKOK
Hirtelen szinte nyáriasra fordult az idő, ilyenkor könnyű, zöldséges falatokra vágyunk. A szezámmagos csirke ilyen napokra való. Ugyan a szójamártástól és szezámmagtól kicsit keleties beütésű, de éppen ezért különlegesen fűszeres, és ami a fő: roppant egyszerűen elkészíthető, akár kezdőknek is. A salátában szabad a választás, amihez hozzájutunk, az kerüljön bele. Aki idegenkedik a nyers gombától, el is hagyhatja.
|
Bővebben...
|
KISKERTEMBEN MÁR SZEDHETŐ A SÓSKA
Elszaladt már április fele, és csak most kezdtem el veteményezni a kertben, így nem csoda, hogy a hirtelen nekilódult füvön kívül egyedül a tavalyi petrezselyem mutatkozik itt-ott. Ám a sóska, mintha kárpótolni akarna hirtelen harsány zöld leveleket növesztett, akkorákat, hogy már egy evésre valót le lehetett csipkedni róla. A sóskában az a nagyszerű, hogy semmit sem kell csinálni vele, legfeljebb a nagyobb gyomokat kiszedni körülette. Évről évre tovább szaporodik, kis bokrai már jókora területet beborítottak a kertben. Egyetlen gond, hogy nem csak mi, hanem a csigák is szeretik. Kedvencünk a sóskamártás, ami nálunk sosem vad savanyú, mert megszelídítjük.
|
Bővebben...
|
|