Húsvétra báránysült

Báránycombot sütni húsvétkor szokás, többnyire egyben. Ha mégis kicsontozzuk, vagy éppen kicsontozva vesszük, akkor először a lapos húsdarabot csavarjuk össze és spárgával kötözzük át, hogy gömbölyű pecsenyét kapjunk. Így sütés után szép formás szeleteket tudunk majd vágni, amiket ne öntsünk le teljesen a mártással, hogy jobban érvényesüljenek. Tavasz lévén mindenképpen kínáljunk hozzá friss fejes salátát, amit néhány karika kivivel „feldobhatunk”.

Tavaszi báránysült

Hozzávalók

  • 80 dkg kicsontozott bánycomb
  • 1-1 kiskanál őrölt bors és morzsolt rozmaring
  • 1 evőkanál mustár
  • a mártáshoz:
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dkg vaj
  • 8 evőkanál mustár
  • 2-2 dl tejszín és húsleves
  • 1 dl fehérbor vagy pezsgő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • a pácoláshoz és sütéshez:
  • olaj

A húst borssal, rozmaringgal és mustárral bedörzsöljük, tálba fektetjük, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Így pácoljuk 3-4 napig, miközben néhányszor megforgatjuk. Sütés előtt a páclevet kissé lecsöpögtetjük róla, és a húst beolajozott serpenyőben, mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Ezután tepsibe fektetjük, és sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Közben a páclével gyakran öntözgetjük. Ne süssük tovább, mert akkor jó, ha megpuhult, de a közepe még rózsaszínű maradt. A mártáshoz a lisztet a megolvasztott vajon megfuttatjuk, a mustárt belekeverjük, a tejszínnel, a húslevessel és a borral vagy pezsgővel felengedjük, a péppé zúzott fokhagymával ízesítjük. Felforraljuk, és addig főzzük­ kb. 5 percig­, amíg kissé besűrűsödik. Tálaláskor a húst rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a mártással körülöntjük. Párolt zöldség illik hozzá köretnek, és friss saláta.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + a hús érlelése

***