Csirkecomb, ha marad

Csirkecombból mindig érdemes többet sütni, mert nehezen lehet kiszámítani, hogy az ínycsiklandó látvány és illatok hatására ki mennyit fog felfalni. Ha pedig marad belőle az nem jelenthet problémát sem egy rutinos háziasszony sem egy háztartásvezetésben kezdő egyetemista vagy érdeklődő tinédzser számára: varázsolnak belőle egy jól kis csirkesalátát hiszen a sült adott, a mellé talált zöldfélék kiválasztása egyéni ízlés és fantázia dolga. Csak fogjunk hozzá bizalommal!

 

Csirkesaláta hidegen-melegen

Hozzávalók:

  • 2-3 sült csirkecomb
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 doboz konzerv morzsolt kukorica
  • 6 kemény paradicsom
  • 2-3 paradicsompaprika
  • 1 kígyóuborka
  • 4 ág halványzeller

          az öntethez:

  • 2 szál újhagyma
  • néhány szem kapribogyó
  • 1 ecetes uborka
  • 5 evőkanál majonéz
  • 5 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál ketchup
  • fél dl tejszín
  • 1-1 csipetnyi só és őrölt fekete bors
  • 1-1kiskanál citromlé, porcukor és mustár

A sült csirkecombokról a húst ügyesen lefejtjük (ropogós bőre rajta maradhat), és viszonylag egyforma, fél kisujjnyi falatokra vágjuk, majd a forró olajban hirtelen átpirítjuk. Ha jó fűszeres volt a pecsenye, nem ízesítjük tovább, ha nem, akkor megborsozzuk, megsózzuk, esetleg kakukkfűvel, oreganóval megszórjuk. A húst egy nagy tál közepére halmozzuk, és a saláta többi hozzávalóival körülrakjuk. A kukoricakonzervet kinyitjuk, levét leszűrjük, a szemeket a hús mellé öntjük. A paradicsomokat – miután szárukat kimetszettük – cikkekre, a kicsumázott paprikát csíkokra, míg az uborkát karikákra vágjuk. A szárzeller vékony külső hártyáját lefejtjük, majd a szárakat egy centis darabokra vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat váltakozva, hogy színek érvényesüljenek, a hús körül elrendezzük. A mártást külön kínáljuk hozzá. Ehhez az újhagymát, a kapribogyót és az ecetes uborkát apróra vágjuk, a tejföllel együtt a majonézhez adjuk. A ketchup-pal és a tejszínnel ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, a citromlevet, a porcukrot meg a mustárt is belerkeverjük. Kellemesen pikáns ízű rózsaszínbe hajló mártás kell kapnunk. Amivel mindenki a tányérján locsolja meg a salátáját.

Elkészítési ideje:20 perc

Tipp:

  • Ezt a salátát hidegen és melegen is tálalhatjuk. Azaz, ha a hozzávalókat és a mártást előre elkészítettük, a csirkefalatokat  pedig közvetlenül a tálalás előtt pirítjuk át, forrón kínálhatjuk.
  • A húson kívül a saláta hozzávalóit ízlésünk és idény szerint válogathatjuk össze. Fontos hogy étvágygerjesztően színes legyen.